Qualcomm će ove jeseni predstaviti Snapdragon 8 Gen 3, evo detalja

Qualcomm je potvrdio da će predstaviti svoj najveći SoC do sada, Snapdragon 8 generacije 3, već krajem listopada na samitu koji će se održati u Mauiju na Havajima. Prema tvrdnjama proizvođača čipova, korisnici novog SoC-a mogu očekivati ​​značajan skok u performansama i energetskoj učinkovitosti u usporedbi s prethodnim Snapdragonom 8 Gen 2.

Kako prenosi GSM Arena, nadolazeći SoC će imati novu 1+5+2 arhitekturu, umjesto 1+2+2+3 koja se koristi u Snapdragonu 8 Gen 1, 8+ Gen 1 te 8 Gen 2. Imat će, naime, jednu glavnu jezgru Cortex-X4 , uparenu s pet Cortex-A720 i dvije Cortex-A520 jezgre. Cijeli CPU paket povećat će L3 predmemoriju s 8 na 10 MB, a za poboljšanje igraćih performansi bit će zaslužan GPU Adreno 750.

📷 Fotografija: Qualcomm
Fotografija: Qualcomm

Trenutno se ne zna koji će biti prvi mobiteli sa Snapdragonom 8 Gen 3, ali ako je vjerovati Stanica za digitalni chat, iskusnom kineskom leakeruto će biti modeli iz Xiaomijeve nadolazeće serije admiralski brod, Xiaomi 14, 14 Pro i 14 Ultra. Nakon njih, novim Qualcommovim SoC-om navodno će se moći pohvaliti i Vivo X100, iQOO 12, Redmi K70, OnePlus 12 i Realme GT5.

Podsjećamo da smo početkom godine pisali da će TSMC biti odgovoran za proizvodnju većine Snapdragona 8 Gen 3 (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Prema informacijama koje je tada objavio azijski poslovni portal Business Next, Qualcommov novi SoC bit će napravljen TSMC-ovim 3-nanometarskim proizvodnim procesom, zbog stope iskorištenja (stopa prinosa) od čak 80 posto.

No budući da proizvodnja 3-nanometarskih SoC-ova donosi dodatne troškove, već se predviđalo da će rezultirati višom cijenom mobitela. Hoće li to uistinu tako i biti, ostaje za vidjeti kada na tržištu stignu prvi mobiteli sa Snapdragonom 8 Gen 3.

Više o temiIzvor:Bug.hr