Ron DeSantis na papiru ima sve što bi trebao imati sljedeći predsjednik SAD-a

Guverner Floride ima sve predispozicije za predsjednika tijekom dvaju mandata koji će na unutarnjem planu ponovno ujediniti Ameriku i postati lider zapadne demokracije. No od predsjednika na papiru do predsjednika u Bijeloj kući još je mnogo stepenica po kojima se DeSantis može poskliznuti

Guverner Floride Ron DeSantis (44) na papiru ima sve ono što bi trebao imati sljedeći američki predsjednik. Nakon Donald Trump, predsjednik ‘rušitelj’ koji je doveo u pitanje sve institucije unutarnjeg američkog i globalnog međunarodnog poretka; nakon Joea Bidena, koji je izabran za predsjednika pomirbe društva i sanacije međunarodnog poretka, vrijeme je za novo poglavlje. Za predsjednika za dva mandata, s vizijom i operativnim vještinama, koji će na unutarnjem planu oko zajedničkih interesa ponovo ujediniti Ameriku i postati lider zapadne demokracije u vremenima kad je njihovo vodstvo ozbiljno dovedeno u pitanje globalnog uspona komunističke Kine.

Donald Trump, uspješni poduzetnik i bonvivan, to nije ni pokušavao učiniti. I prema svojoj naravi i prema poslovnoj praksi bio je eliminator koji ide prema cilju prečacem, bez puno smisla za diplomaciju i konsenzus. Ali potaknuo je političko buđenje američke i cijele zapadne javnosti, osvijestio ključne slabosti međunarodnog poretka, upozorio na opasnost od uspona Kine i počeo vraćati proizvodnju iz Kine u SAD i savezničke zemlje, probudio svijest zapadnih država o obrambenoj i energetskoj održivosti… Joe Biden, siva eminencija američke državne politike, nije ni izabran da bi učinio nešto posebno, nego zato da bude onaj tko stvara saveznike, a ne Trump, koji proizvodi protivnike. I s takvim je predsjednikom američke duboke države uspjela revitalizirati NATO, okupirati zapadni savez nakon ruske invazije na Ukrajinu, početi izgrađivati ​​zajedničku politiku prema Kini… Ali Amerika, pa onda i zapadni svijet, nema lidera.

Konzervativac novoga doba

Je li novi čelnik u posljednjoj fazi republikanski guverner Floride Ron DeSantis, za kojeg se nagađa već nekoliko godina, a koji je nedavno i službeno najavio kandidata za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke? Na papiru doista ima dobre predispozicije za to. Njegov životopis izgleda ovako prototip ostvarenja američkog sna: kao dijete talijanskih doseljenika, radnika (majka medicinske sestre, otac monter u TV sektoru), uspio je steći diplomu povijesti i prava na najprestižnijim američkim sveučilištima (Yale, Harvard), uzdržavao se, između ostalog, raznošenjem namještaja, bio je kapetan sveučilišnog bejzbolskog tima.

Umjesto da se politički (s obzirom na podrijetlo) prirodno prikloni Demokratskoj stranci, pristupio je republikancima. Objasnio je poslije: zato što mu je smetalo revolucionarno ljevičarstvo u sveučilišnim kampusima. Kao diplomirani pravnik pridružio se američkoj ratnoj mornarici, služio je u ratu u Iraku i ranim tridesetima završio vojnu karijeru kao pravni savjetnik Seal Teama 1, tima za najveće tajne operacije.

U ranim tridesetim godinama je vojsku, zaposlio se u floridskome državnom odvjetništvu i započeo političku karijeru, najprije napustio kao zastupnik u Kongresu, a sada je, eto, već drugi mandat guverner Floride. Zbog vrlo liberalnog stajališta prema restrikcijama u vrijeme pandemije bolesti COVID-19 postao je poznat diljem SAD-a. Politički, DeSantis je konzervativac novoga doba, zagovornik funkcionalne pravne države, uključujući i funkcionalnu politiku; protivnik ilegalnih migracija i osobiti protivnik radikalno lijevih probudio se ja otkazati-kultura pokreta i dženderizma, zbog čega je ušao u pravni sukob s njihovim najvećim promotorom, korporacijom Disney, uz rizik da tvrtka preseli svoje sjedište na Florideu.

Kampanja će biti zanimljiva

DeSantisov pokušaj da osvoji Bijelu kuću prirodan je nastavak njegove karijere. Želi postati Ronald Reagan novoga doba. Uz poželjno podrijetlo, poželjno vojno, političko i upravljačko iskustvo ima još nekoliko važnih aduta: suprugu Casey Black, bivšu TV novinarku koja mu je, kažu, i glavna savjetnica i dobra kandidatkinja za prvu damu; otvoreno mu prilazi sve više nekadašnjih Trumpova

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr