Zdravstvo budućnosti: Medicina za sve i svakoga, bolnice samo za najbolesnije

Mnoge se tajne mogu otkriti iz kapljica, brisova i podataka koje mjere senzori i sofisticirani uređaji, ali nijedan test i internetska pretraga neće umanjiti važnost stručne zdravstvene pomoći i usluga. Ostaju nužne iu prevenciji, aiu terapijama, makar na daljinu

Najnaprednija tehnologija neizbježna je u radu bolnica, poliklinika, laboratorija te ostalih zdravstvenih ustanova. Mnoge zdravstvene tajne mogu se otkriti suvremenim testovima i uređajima kako bi se prije nastanka tegobe mogli utvrditi potrebni koraci u zaštiti i liječenju. U pronalaženju uzroka i otkrivanju bolesti zdravstvenim uslugama danas će, a mnogo više u budućnosti, pomoći i umjetna inteligencija.

Najprije na sustavni

Ravnateljica poliklinike za medicinsko-biokemijsku dijagnostiku Synlab Hrvatska mr. sc. Tanja Bobetić-Vranić, specijalist medicinske biokemije, ističe da su najtraženija usluga u Synlabu Hrvatske standardne biokemijske pretrage. Dodala je kako je riječ o pretragama koje pomažu u postavljanju čak dvije trećine dijagnoze, a koriste se za praćenje tijeka i liječenje bolesti. Uz pomoć standardnih laboratorijskih pretraga, rekla je, možemo dobiti uvid u zdravstveno stanje pacijenata iu mnogim slučajevima na vrijeme otkriti neravnoteže u tijelu kako bismo izbjegli bolesti.

– Zdravstvene usluge koje posebno preporučam menadžerima su redoviti sustavni pregledi koji uključuju laboratorijske standardne biokemijske pretrage, provjeru hormona štitnjače, važnijih tumorskih markera… Na taj način Synlab je kreirao cjelovite pakete pretrage koje je moguće uvesti u redovnu godišnju rutinu, a uz pomoć laboratorijskih pretraživanjem je moguće provjeriti zdravstveno stanje gotovo cijelog organizma. Napredak tehnologije i znanosti olakšava rad i povećava produktivnost u laboratorijima, ordinacijama i poliklinikama, a Synlabova mreža djeluje u 36 zemalja na četiri kontinenta. Synlab grupa godišnje provodi 500 milijuna laboratorijskih pretraga, a posebno smo usmjereni na uvođenje inovativnih metoda laboratorijske medicine i umrežavanje specijalističkih dijagnostičkih laboratorija – nabraja Bobetić-Vranić.

Liječenje debljine

Prema Jadranki Primorac, članice Uprave Specijalne bolnice Sv. Katarina, trenutno su najtraženiji sustavni pregledikoje nude u četiri različita paketa: osnovnom, proširenom, menadžerskom i premija. Premija sustavni pregled je sveobuhvatniji, naglasila je, a dodatno uključuje i genetsko testiranje, po čemu su jedinstveni na tržištu jer je sve više tražen za otkrivanje genetskih promjena koje mogu biti uzrok bolesti.

– Genetski test omogućuje otkrivanje rijetkih nasljednih bolesti i metaboličkih poremećaja, posljednjeg rizika za razvoj karcinoma, rizika za iznenadnu srčanu smrt, pretilosti, endokrinoloških i kardiovaskularnih bolesti. Razlog mi se čini to da se kod ljudi, posebno nakon koronakrize, sve više javlja svijest o važnosti preventivnih zdravstvenih pregleda. Ljudi sve znaju da je bolje i jeftinije spriječiti nego liječiti, a sustavni pregled najsigurniji je način da se provjeri zdravlje.

Menadžerima bi svakako prvi korak trebao biti sustavni pregled kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje te dala preporuka za liječenje ako je potrebno. Također, s obzirom na to da smo jedna od najdebljih nacija, preporučila bih za one koji se ubrajaju u tu skupinu sustavnog pregleda za pretile koje provodimo u našem centru za liječenje debljine, u kojem sudjeluje multidisciplinarni tim liječnika s potpuno personaliziranim pristupom pacijentu, au pregledima sudjeluju kardiolozi, endokrinolozi, psihijatri/psiholozi, fizijatri, nutricionisti i genetičari – objasnio je Primorac.

S udaljenosti

Sigurno je da budućnost određuju koncept personalizirane (precizne) medicine, nove tehnologije i umjetne inteligencije, pa su tako u Sv. Katarini su uglavnom digitalizirali sve moguće poslovne procese te su neki unaprijeđeni i umjetnom inteligencijom. Primorac daje primjer njihovih radiologa koji se kod pisanja nalaza koriste sustavom za automatsko pretvaranje glasa u tekst. Podsjetila je da su među prvima na ovim prostorima putem Portala za pacijente omogućili trajno dostupne sve laboratorijske i medicinske nalaze cjelokupnu slikovnu dijagnostiku u digitalnom obliku. Sada najavljuje da razvijaju sustav u kojem će narudžbe pacijenata raditi potpuno automatizirano uz pomoć umjetne inteligencije.

– Umjetna inteligencija omogućit će potpuno personaliziranu (preciznu) medicinu i holistički pristup određenim bolestima kako bi liječnici mogli donijeti bolje odluke te poboljšati ishode liječenja. Međutim, upotreba umjetne inteligencije, strojnog učenja, telemedicine i svih novih tehnologija zapravo poboljšava ljudske sposobnosti, a nije njihova zamjena. Zdravstvo budućnosti više neće biti velika zgrada koja pruža skupu bolničku skrb za niz bolesti.

Tijekom sljedećih nekoliko godina ono što uobičajeno smatramo bolnicom bit će rezervirano samo za najozbiljnije bolesnike i vrlo složene postupke. Podaci i nove tehnologije omogućit će pacijentima da riješe mnogo rutinskih zdravstvenih problema kod kuće putem videokonzultacija ili digitalno povezanih platformi. Primjerice, bit će vrlo jednostavno samo ispustiti malo krvi u mali adapter koji se povezuje sa pametnim telefonom i telefon će očitati test krvi, odrediti krvni tlak kad automatski stavite ruku na telefon ili izmjeriti temperaturu. Otvorene i sigurne podatkovne platforme omogućit će provjeru dijagnoze ili naručivanje potrebnog lijeka putem drone – očekuje Primorac.

Potražnja za određenim uslugama uvelike ovisi o lokaciji poslovnice, kojih Analiza broji deset, zbog čega je najveće lanca privatnih laboratorija u Hrvatskoj, tvrdi osnivač i ravnatelj Poliklinike Analiza Marin Bosotina.

Kao za TV ekrane

Naveo je da nudi više od 1000 različitih pretraga, od biokemijskih, imunokemijskih, seroloških i mikrobioloških pretraga do specijalnih poput tekuće biopsije, analize minerala i teških metala iz kose, raznih genskih testova ili nedavno uvedenih testova kvantne točke. Ti testovi, objasnio je, godinama se primjenjuju u proizvodnji najmodernijih TV ekrana, a prvi put se uvode u dijagnostiku, što preciznost i osjetljivost detekcije reakcija dovodi do nevjerojatnih razina.

– Ako izuzmemo klasične krvne pretrage, one su među najtraženijima testiranje intolerancije na hranu i alergija, koju provodimo iz uzorka krvi za razliku od nezgodnih ubodnih testova. Njih smo uveli prvi na naše tržište te ih danas u Hrvatskoj jedini testiramo na temelju najnaprednijeg znanja iz nanotehnologije. Tumorski marker širokog spektra i visoke osjetljivosti VEGF također nudimo jedini u Hrvatskoj

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr