SAD sufinanciraju razvoj osam različitih fuzijskih reaktora

Američko ministarstvo energetike objavilo je ovaj tjedan da će podijeliti 46 milijuna dolara izravnih subvencija tvrtkama koje se bave istraživanjem i razvojem tehnologije nuklearne fuzije u svrhu proizvodnje električne energije. Ovo sufinanciranje bit će podijeljeno između osam tvrtki smještenih u sedam američkih država: Commonwealth Fusion Systems, Focused Energy, Princeton Stellarators, Realta Fusion, Tokamak Energy, Energetska grupa tipa jedanXcimer Energy i Zap Energy.

10 godina do prvih rezultata

Ovim potezom Bidenova uprava želi pokazati svoju predanost čistoj energiji i cilju izgradnje demo pilot projekta komercijalno održive fuzijske elektrane u sljedećih deset godina. Nadležni smatraju da je fuzija tehnologija koja ima golem potencijal te u cijeli projekt ulaze prilično ohrabreninedavnim uspjehom fuzijskog reaktora National Ignition Facility Kalifornijskog instituta Lawrence Livermore National Laboratory, koji je uspio dobiti povrat energije iz fuzijske reakcije veći od ulaganja.

Sada se i od privatnih kompanija očekuje da će sudjelovati u procesu istraživanja i razvoja, kako bi u narednim desetljećima tehnologija izašla iz laboratorija i krenula na put ka komercijalizacija i priključak na električnu mrežu. Osam odabranih tvrtki prošao je rigorozan proces revizije tijekom kojeg su ocjenjivane njihove znanstvene i tehničke sposobnosti, plan komercijalizacije te poslovne i financijske mogućnosti za razvoj fuzijske tehnologije.

Dugoročni planovi

Tranša od 46 milijuna dolara odnosi se na sufinanciranje projekata tijekom prvih 18 mjeseci. Prihvaćeni projekti razvoja mogu potrajati i do pet godina, a financiranja u narednim godinama bit će također moguća i ovisit će o napretku svake pojedine tvrtke te, kako god, odlukama Kongresa o dodjeli sredstava iz federalnog proračuna.

Iz Ministarstva energetike poručili su kako je ovaj projekt, osim desetogodišnjeg cilja za demo elektrane, usklađen je dugoročnim politikama. Tako će pomoći SAD-u da do 2050. postane gospodarstvo s neto nultom emisijom štetnih plinova.

Više o temiIzvor:Bug.hr