Velika banka izdaje 70 milijuna eura obveznica na domaćem tržištu, godišnja kamata 4,5 posto, ovo je minimalni ulog

Mogućnost upisa otvorena je do kraja ovog tjedna, zaključno do 16. lipnja u 15 sati.

Erste banka objavila je u petak javni poziv za upis “preferred senior” obveznica na domaćem tržištu kapitala. Dospijeće vrijednosnica cilja se na 2026. godinu, a fiksna kamata ulagateljima iznosi 4,5 posto uz godišnju isplatu kamata.

Izdanjem obveznica Erste banke planira prikupiti 70 milijuna eura kapitala, a predviđena je mogućnost povećanja nominalnog iznosa do petine tog iznosa koji će ovisiti o eventualnom interesu ulagača, pojašnjavaju iz Erste banke.

Citat u Zagrebu i Beču
Emisija obveznica namijenjena je svim investitorima na tržištu kapitala, no uz minimalni iznos pri upisu od 100 tisuća eura pa je izvjesno da će izdanje biti primarno usmjereno na institucionalne ‘igrače’. Mogućnost upisa otvorena je do kraja ovog tjedna, zaključno do 16. lipnja u 15 sati.

Podvlačenje crte i objava konačnog iznosa izdanja planirano je za 20. lipnja, kada će obveznice i biti izdane. Na Službenom tržištu Zagrebačke burze, ali i Bečke burze obveznice će biti uvrštene u roku jednog radnog dana nakon izdavanja.

Iz Erste banke, trećeg najvećeg domaćeg vjerovnika po aktivnosti, ističu da je cilj planirane emisije “ispunjenje minimalnih zahtjeva za jamstvenim kapitalom i prihvatljivim obvezama (MREL). Dio su europskog regulatornog okvira za jačanje financijskog sustava, povećanje otpornosti kreditnih institucija na nepredviđene stresne scenarije i razdvajanje sistemskog rizika.

Kapital prikupljen izdavanjem obveznica banke iskoristit će se za “opće namjene financiranja te unapređenje svog temeljnog poslovanja”.

“Uz pružanje dodatnog impulsa razvoju domaćeg tržišta kapitala, realizacijom tog izdanja Erste banka želi dodatno potvrditi svoju poziciju najaktivnijeg izdavatelja obveznica među financijskim institucijama u Hrvatskoj, pri čemu bi ovo izdanje bilo ukupno sedam po redu, uključujući domaća i međunarodna”, ističu.

Skok cijene
U priopćenju podsjećaju da je Erste 2021. kao prva banka u Hrvatskoj uspješno realizirala izdavanje vlastitih obveznica na međunarodnom tržištu kapitala, u ukupnom nominalnom iznosu od 400 milijuna eura. Podsjetimo, prethodno izdanje imalo j

Više o temiIzvor:Poslovni.hr