Nakon 502 dana odgode javne rasprave, jedan od ključnih propisa u području obnovljivih izvora energije

Sa samo 502 dana zakašnjenja Uredba o kriterijima za provođenje javnog natječaja za izdavanje energetskog odobrenja i uvjete izdavanja energetskog odobrenja objavljena je jučer u javnom savjetovanju.

Podsjetimo, spomenuta Uredba jedan je od podzakonskih akata koje je trebalo donijeti sukladno novom Zakonu o tržištu električne energije, donesenom u listopadu 2021. godine. S njezinim donošenjem, regulirat će se uvjeti za izdavanje energetskog odobrenja, ključnog dokumenta za razvoj obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, o čemu smo pisali u Lideru.

No ni ovom Uredbom neće biti zaokružen zakonski okvir za OIE jer nema pravila o priključenju, a ne zna se ni cijena priključka. Iako su još krajem prošle godine operatori prijenosnog i distribucijskog sustava poslali prijedlog Pravilnika i naknade za priključenje, HERA o tome još nije donijela nikakvu odluku. Dok se ne donese Pravilnik o priključenju, još uvijek neće biti moguće iskazati interes za raspisivanje natječaja za energetsku dozvolu Ministarstvu.

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr