Uništena je ogromna brana kod Hersona. Zašto je toliko važna?

Kakhovka sadrži rezervoar koji opskrbljuje vodom poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014., i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je također pod ruskom kontrolom.

Ogromna brana iz sovjetske ere Kahovka, koja se nalazi u dijelu južne Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije, dignuta je u utorak u zrak poplavivši okolna područja, izvijestio je Reuters, pozivajući se na izvore s obje strane.

Nepotvrđene videosnimke na društvenim mrežama prikazuju niz intenzivnih eksplozija oko brane Kakhovka. Drugi video pokazuje kako voda nadire kroz ostatke brane.

Brana, visoka 30 metara i duga 3,2 km, izgrađena je 1956. na rijeci Dnipro kao dio hidroelektrane Kakhovka.

Sadrži rezervoar koji opskrbljuje vodom poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014., i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je također pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vojska izjavila je da su ruske snage srušile branu.

Još uvijek nema “kritične opasnosti” za nuklearnu elektranu Zaporožje zbog rušenja brane Nove Kakhovke, istaknula je u utorak ruska državna agencija TASS, citiravši dužnosnika u regiji Zaporožje koji ima potporu Moskve.

Ukrajinski Kyiv Independent objavio je novu snimku srušene brane Nova Kakovka.

Ukrajinsko južno operativno zapovjedništvo izvijestilo je rano 6. lipnja da su ruske snage digle u zrak hidroelektranu Kakhovka.

“Opseg razaranja, brzina i količina vode, te se vjerojatna područja plavljenja razjašnjavaju”, rekla je vojska na svom… pic.twitter.com/xIAEivrOTq

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) 6. lipnja 2023

Eksplozije na braniku iz sovjetske ere u dijelu južne Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije u utorak su izazvale poplave širom ratne zone, prema ukrajinskim i ruskim snagama koje se međusobno optužuju za dizanje brane u zrak.

Nepotvrđeni videosnimci na društvenim mrežama prikazuju niz intenzivnih eksplozija oko brane Kahovke. Drugi video snimci pokazuju kako voda nadire kroz ostatke brane, dok su ljudi izražavali šok.

“Rusko uništenje brane predstavlja ‘ekocid’, ali nacionalni i regionalni dužnosnici rade na osiguranju lokalnog stanovništva”, rekao je u utorak šef ukrajinske predsjedničke administracije.

Andrij Jermak je na Telegramu napisao da ruske akcije također predstavljaju prijetnju za obližnju nuklearnu elektranu Zaporižja, ne navodi detalje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održat će hitan sastanak zbog eksplozije brane, objavio je u utorak na Twitteru Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

Rusko uništenje brane pod ruskom okupacijom potvrđuje da moskovske snage “moraju biti protjerane” iz cijele Ukrajine, rekao je Zelenskiy u utorak.

“Ruski teroristi. Uništenje brane hidroelektrane Kahovka samo potvrđuje za cijeli svijet da moraju biti protjerani iz svakog kutka ukrajinske zemlje”, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Niti jedan metar im ne treba ostaviti jer svaki metar koriste za teror”.

Ukrajinska vojska rekla je da su ruske snage digle branu u zrak, dok su ruski izvori prekrili Ukrajinu.

“Ruske okupacijske snage digle su u zrak Kahovku”, objavilo je u utorak južno zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga na svojoj Facebook stranici.

“Opseg razaranja, brzina i količina vode, te se vjerojatna područja plavljenja razjašnjavaju.”

Ruske novinske agencije izvijestile su da je brana, koja kontrolira ruske snage, uništena granatiranjem, dok je ruski dužnosnik rekao da se radi o terorističkom napadu, izrazom kojim Rusi opisuju napad iz Ukrajine.

Ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na br

Više o temiIzvor:Poslovni.hr