Osječka IT tvrtka postaje strateški partner njemačkog tehnološkog diva koji ima više od 13 tisuća zaposlenih

Digitalna podružnica njemačke kompanije postala je 25% vlasnik najveće IT tvrtke u Osijeku.

Njemački industrijski i tehnološki div, grupa Possehl, postaje strateški partner osječke IT tvrtke Mono. Njihova digitalna jedinica, Possehl Digital, postaje 25-postotni suvlasnik Mona koji, inače, slavi 20. rođendan i inače je prepoznat na američkom tržištu. Denis Sušac i još troje entuzijasta povijest ove tvrtke počeli su ispisivati ​​na tavanu njegove kuće, a uskoro bi im tijesna mogla postati i moderna zgrada u budućem IT parku u kojem su uselili krajem 2021. godine. Okreću upravo novu, povijesnu stranicu. “Cilj nam je bio stupiti u strateško partnerstvo s jakim vanjskim partnerom koji će nam otvoriti nova tržišta koja, kao relativno mala tvrtka u svjetskim okvirima i iz Osijeka, nismo bili u mogućnosti sami otvoriti”, započeo je Denis Sušac, izvršni direktor Monova.

Izvoz u 90 država

Njemačka grupa Possehl globalno je aktivna tehnološka grupa koja danas broji više od 13.200 zaposlenih u preko 200 tvrtki iz 30 zemalja svijeta. Ostvarili su lani zajedničku dobit od 5,5 milijardi eura.

U Hrvatskoj je prisutna kroz nekoliko tvrtki, među kojima je najpoznatiji Harburg – Freudenberger Belišće, globalni lider u proizvodnji strojeva za plastiku i gumu. Velik je to sustav usmjeren uglavnom na klasičnu industriju, dok se Mono, pak, usavršio u visokoj tehnologiji, a svoje su “niše” pronašli u medicini, farmaciji, bankarstvu, financijama i osiguranju. Mono je lani ostvario prihod od gotovo 60 milijuna kuna, dok mu je dobit bila blizu 26 milijuna kuna. Primarno im je tržišno bilo i ostaje Sjeverna Amerika, no izvoze u više od 90 zemalja svijeta. “Bilo je dosta ponuda za akviziciju tvrtke, no nisu bile na tragu naših razmišljanja. Ono što smo htjeli, to smo i realizirali – partnerstvo s jakim vanjskim igračem gdje Mono zadržava svoju kulturu, identitet i način rada. Ništa nam se u smislu upravljanja i rada ne mijenja, ali ono što će se promijeniti jesu projekti i, nadam se, beneficije koje dobivamo uz takve projekte. Pozitivne posljedice ovoga projekta osjetit će i naši zaposlenici, a nadam se i šira zajednica”, ističe Sušac.

Naime, s tradicijom dugom 175 godina, grupa Possehl ima impresivnu povijest, a ono što ih izdvaja jest činjenica da je jedini dioničar grupe Zaklada Possehl usmjeren na dobrotvorni rad te ulaganja u grad Lubeck koji im je i središte.

“To je sustav iz kojeg možemo puno naučiti, a kako kažu, i oni će puno naučiti od nas. To su klasične industrije koje imaju potrebu za digitalnom transformacijom i zapravo su tražile resurse da se to ostvare”, nastavlja suosnivačica Mona.

Širok spektar

Uz već spomenutu belišćansku tvornicu, Grupa Possehl u svom sustavu ima i tvornicu za proizvodnju strojeva za čišćenje, kao i pogone za proizvodnju strojeva za preradu ulja, ali i industriju za preradu dragocjenih metala. Širok je, tako, spektar tvrtki na koje bi se osječki IT-ovci htjeli orijentirati.

Nerijetko se govori kako IT sektor predviđa krizne godine, pa je novinare zanimalo jesu li se iz Mona i stoga odlučili na partnerstvo s njemačkom grupacijom, kako bi se dodatno ojačali. “I to je jedan od razloga zašto se vezati s nekim jačim, iako nije primaran, nama je trebalo širenje tržišta. Ne, nakon brzog rasta, IT industrija ulazi u razdoblje koje ne bih nazvao turbulencijama, nego više korekcijama. Mi problema vezanih za to nismo imali, a ovo nam je još jedan garant da ih neće biti. S približno 160 zaposlenih, najveća smo lokalna IT tvrtka, no naša su konkurencija sustavi od 10.000 godišnje i 50.000 ljudi i teško je ući u tržišnu utakmicu s njima pod jednakim uvjetima. Partnerstvom dobivamo znatan vjetar u leđa i

Više o temiIzvor:Poslovni.hr