Gaming monitor Gigabyte M27U sa 160 Hz i 4K rezolucijom također ima KVM prekidač

SPECIFIKACIJE – Gigabyte M27U
Zaslon 27” 4K (3.840×2.160) / 160 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje IPS
Kontrast/Svjetlina 1000:1/ 400 cd/m2
Vrijeme odziva 1ms (superspeed IPS)/ 4ms (standardni mod)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178°
Priključci 2x HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, USB C, 3x USB 3.0

Gigabyte ima nekoliko serija monitora sličnih naziva, ali nemaju iste karakteristike. Tako je M27U po mogućnostima ispred M28U, u odnosu na M32U koji je po specifikacijama sličan, ali nema podršku za osvježavanje zaslona od 160 Hz.

Gigabyte M27U je novi model njihove gaming serije i donosi jednostavan dizajn s crnom plastikom kod koje se mijenjaju matirane i glossy završna obrada. Stalak ima kratke i relativno široke noge, djeluje čvrsto i omogućuje pomicanje po visini te naginjanje naprijed natrag. U stalku je rupa za bolje upravljanje kabelima, a sva su sučelja smještena prema dolje na stražnjoj strani. Joystick za upravljanje OSD izbornikom i KVM prekidač nalaze se na stražnjoj strani kod desnog ruba monitora (gledano naprijed).

Sva su sučelja smještena na stražnjoj strani, a nadohvat desne ruke je joystick za kretanje kroz izbornike i KVM prekidač za prebacivanje između različitih izvora slike.
Sva su sučelja smještena na stražnjoj strani, a nadohvat desne ruke je joystick za kretanje kroz izbornike i KVM prekidač za prebacivanje između različitih izvora slike.

Gigabyte ovaj monitor reklamira kao prvi gaming model koji ima KVM, a taj prekidač omogućuje brzo prebacivanje s više izvora slike pri čemu isti set miša i tipkovnica radi jednako sa svim uređajima. Jednom tipkom prebacit ćete se s gaming računala, na poslovni laptop spojen USB-C kabelom ili na gaming konzolu. Model M27U ima dva HDMI 2.1 porta, DisplayPort i USB C sučelje, pa je izbor za spajanje s računalima, konzolama i mobitelima vrlo širok.

Pogled iz profila otkriva vrlo solidan stalak koji od ergonomskih postavki nudi pomicanje monitora po visini i nagib naprijed-natrag
Pogled iz profila otkriva vrlo solidan stalak koji od ergonomskih postavki nudi pomicanje monitora po visini i nagib naprijed-natrag

Monitor ima IPS ekran dijagonale 27 inča i 4K rezolucije. Istovremeno, ima visoku brzina osvježavanja od 160 Hz što je dovoljno i za zahtjevnije gamere. Ovaj 10 bitni ekran koji pokriva 95% DCI-P3 raspona boja dolazi s brzim odazivom od 4 ms, koji se može još ubrzati uz SuperSpeed ​​IPS tehnologiju i onda iznosi 1 ms. U izborniku boje možete prilagoditi sliku kroz šest boja, a tu je i opcija black equilazera koja omogućuje više detalja u tamnim dijelovima bez dodatne ekspozicije svijetlih dijelova slike. Od gaming opcija tu je prikaz informacija o računalu i FPS brojač u realnom vremenu, PIP opcija, brojač vremena i druge. Što se tiče svjetla, monitor ima vrlo dobrih 400 cd/m2, a kontrast je standardan za IPS modele koji nemaju izražene crne. S druge strane, kutovi gledanja su u skladu s reputacijom IPS panela. Sama svjetiljka je viša u HDR modu i monitor dolazi s VESA DisplayHDR 600 certifikatom.

Dva HDMI 2.1 sučelja, DisplayPort i USB-C daju širok izbor za spajanje uređaja
Dva HDMI 2.1 sučelja, DisplayPort i USB-C daju širok izbor za spajanje uređaja

Iako se prvenstveno radi o gaming monitoru, ugrađene su i tehnologije koje štite naprezanje očiju pa možete uključiti filter plavog svjetla, a tu je i bez treperenja opcija.

Gigabyte M27U podržava AMD FreeSync i kompatibilan je s G-Syncom, dok će igrači na konzoli imati opcije VRR (varijabilne brzine osvježavanja). Ovaj monitor još nije stigao u domaće trgovine, sličan model M28U ima cijenu od oko 700 eura.

Brzi odziv i visok brzina osvježavanja uz ostale mogućnosti igranja čine ovaj IPS monitor solidnim izborom, pogotovo jer donosi kombinaciju 160 Hz i 4K rezolucije. Ono što ga izdvaja je KVM prekidač, tako da lako može postati središnja točka za brzo i jednostavno prebacivanje između više izvora slike. Monitor je dobro opremljen sučeljima, a iako nema sve mogućnosti ergonomskog podešavanja (okretanje i rotacija), sa svojih 27 inča moći će se smjestiti na radni stol.

Više o temiIzvor:Bug.hr