Hrvatska odvjetnička komora potvrdila je da su joj prijavljeni hakerski napadi njezinih članova

Neki odvjetnički uredi su hakirani, kako nam je potvrđeno u Hrvatskoj odvjetničkoj komori kojoj smo poslali upit nakon što je Nacional o tome pisao. Prema tom tjedniku hakirano je 20-ak odvjetničkih ureda, no u Komori nam nisu mogli potvrditi tu brojku niti su naveli koliko je točno njih napadnuto od cyber kriminalaca.

Razlog zašto nemaju precizne podatke je ono što se, kažu, radi o slučajevima koji su u nadležnosti tijela kaznenog progona, odnosno policije. Ne, potvrđeno nam je da Komora (čiji je predsjednik Robert Travaš) u zadnje vrijeme primila obavijesti nekolicine odvjetnika o hakerskim napadima na informatičke sustave njihovih odvjetničkih ureda. Naglašavaju kako je razvidan porast cyber kriminala u svim sferama društva te da je ‘zahvatio i odvjetništvo, što je posebno opasno s obzirom na mogućnost neovlaštenog pristupa povjerljivim podacima koji predstavljaju odvjetničku tajnu’.

– Stoga se Hrvatska odvjetnička komora u navedenim slučajevima obratila glavnom ravnatelju policije s molbom za poduzimanje potrebnih mjera i radnji propisanih Zakonom o kaznenom postupku i Zakonom o policijskim poslovima i vlastima radi bržeg procesuiranja počinitelja predmetnih kaznenih djela počinjenih na štetu odvjetnika i njihovih stranaka. Smatramo da se radi o napadima na odvjetnike i njihove stranke kojima je ozbiljno ugrožena nepovredivost odvjetničke tajne kao i druga zaštićena pravna dobra te da su takvim postupanjem nepoznatog počinitelja ili više njih ostvarena obilježja kaznenih djela iz glave 25. Kaznenog zakona – kaznena djela protiv računalnih sustava , programa i podataka – poručuju.

No iako su zabilježeni i hakerski napadi, većinom se, navode iz Komora, radilo o tzv. ‘phishingu’odnosno pokušaj kriminalaca da putem sumnjivih e-mail poruka neovlašteno dođu do povjerljivih podataka odvjetnika.

Na naše pitanje koliko su odvjetnički uredi sami ulagali u sigurnost svojih podataka, iz Komore odgovaraju da ne raspolažu tim podacima jer odvjetnici samostalno ulažu vlastita sredstva za odgovarajući stupanj informatičke sigurnosti njihovih podataka.

Hakerske napade na odvjetničke urede objavio je Nacional, koji je, kako navode u tom zborniku, tj

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr