PPD u Mađarskoj mora platiti 1,35 milijuna eura zbog manipulacija na tržištu energenata

Prvo plinarsko društvo (PPD) u vlasništvu Pavla Vujnovca mora platiti kaznu od 500 milijuna forinti, odnosno 1,35 milijuna eura, objavio je prije dva dana Mađarski energetski regulator MEKH. Razlog tome je manipulacija na tržištu energenata, odnosno ponašanje PPD-a na aukciji plinovodnih kapaciteta iz Austrije koja je održana od 17. do 26. siječnja 2022., nekoliko tjedana prije ruske agresije na Ukrajinu, doznaje N1.

MEKH krivi PPD za poskupljenje transporta plina iz Austrije u Mađarskoj i popunjenost tih kapaciteta od samo 50 posto, iako je interes zakupca na početku iste dražbe bio gotovo dva i pola puta veći od maksimalnog.

Odluka Mađarskog energetskog regulatora detaljno opisuje 37 krugova aukcije u kojima je PPD svojom ponudom istiskivao druge sudionike, a cijena transporta je dramatično rasla. Nakon što je njegova ponuda u 36. krugu aukcije obuhvatila 50 posto raspoloživih kapaciteta, PPD je u sljedećem krugu naprosto odustao, a 50 posto kapaciteta ostalo je neprodano pa je u razdoblju koje je obuhvaćalo ovu aukciju Mađarskoj stiglo samo pola moguće količine neruskog plina iz Austrije. , objavio je N1.

MEKH je čak izračunao da bi bez PPD-a aukcija završila već u 10. krugu, uz tri puta manju cijenu prijevoza.

Vujnovčeva tvrtka proteklih godinu dana u više je navrata pokušala braniti svoj potez tvrdeći da su postupili u skladu s uobičajenim trgovačkim praksom. Pokušali su uvjeriti regulatore da im nije cilj povećanje cijene transporta plina iz Austrije, niti smanjenje količine tog plina. U problemu su se našli jer im je, prema njihovim izjavama, u zadnji čas pao ugovor s austrijskim partnerima. Da je taj ugovor realiziran, trebao bi im biti ovaj ogroman kapacitet, tvrdi PPD.

Mađarski regulator očito nije povjerovao ovom argumentu. U odluci se opširno citiraju smjernice ACER-a, Europske koordinacije energetskih regulatora, prema kojima sudionik na tržištu čini nezakonitost čak i ako postoji samo mogućnost da se signal dovodi u zabludu tržišta

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr