Koncept prvog ekološki neutralnog kruzera mogao bi se zaploviti do 2030.

Brodarstvo je jedan od najvećih zagađivača okoliša i generatora stakleničkih plinova, a samo 0,1% plovila u svijetu danas koristi neku od tehnologija za smanjenje štetnih emisija. Norveška turistička tvrtka Hurtigruten Norway, koja se, između ostalog, bavi i kruzerima, planira “uskočiti” u ovaj veliki prostor na tržištu. Zajedno s 12 partnera nedavno su predstavili projekt Više nulaprvog ekološki neutralnog kruzera, osmišljenoga po njihovim prijedlozima i sukladno potrebama prijevoza turista.

Inovativni sustav pogona

Brodovi ovog tipa bit će opremljeni električnim propulzijskim sustavom, s baterijama do 60 MW koje su pune u lukama. Osim električnog pogona, kruzer će moći ploviti i uz pomoć sklopivih jedara, opremljenih solarnim panelima za punjenje baterije. Umjetna inteligencija također će moći upravljati brodom, a kako bi navigacija bila što učinkovitija, razvijen je poseban aerodinamički dizajn i obloge trupa koji osiguravaju manji hidrodinamički otpor i aktivno čišćenje oplate broda tijekom plovidbe.

Kruta jedra će se teleskopski razvlačiti u visini do 50 metara, a imat će aktivnu plovnu površinu od 750 m.2 te čak 1.500 m2 fotonaponskih panela. Cijeli kruzer dugačak je 135 metara, a može primiti do 500 gostiju u 270 kabina, uz 99 članova posade.

Prvi bi primjerak kruzera Sea Zero trebao biti spreman za plovidbu 2030. godine, au dužem roku ova kompanija planira potpuno transformirati svoju flotu u energetski učinkovitu te ugljično neutralnu. Za izradu ovog jedinstvenog plovila zaduženi su norveški brodograditelji iz tvrtke VARD, a kako bi se plan o porinuću 2030. godine ostvario, kažu kako će morati s izgradnjom prvog broda započetog 2027. godine.

Više o temiIzvor:Bug.hr