Vijest o kojoj svi pričaju: Apple predstavio nove revolucionarne 3D naočale

Vijest o kojoj svi pričaju: Apple predstavio nove revolucionarne 3D naočale

Vijest o kojoj svi pričaju: Apple predstavio nove revolucionarne 3D naočale

Nema sumnje da iz dana u dan svjedočimo tehnološkom napretku. Tech inovacije neprestano nadmašuju jednu drugu i granica se, možda čak i brzo, pomiče. Neke inovacije prihvaćamo prilično otvorenog uma, ali ima i onih koje uzimamo s rezervom, čak je nepovjerenjem. Tako je bilo i nedavno kada je umjetna inteligencija uhvatila zamah i našla svoju primjenu u svakodnevnom životu. Mnogi se i danas pribojavaju da bi zbog njezinih performansi mogao nastradati velik broj radnih mjesta, dok s druge strane većina ljudi na najbolji način uzima ono što ona nudi. Isto tako su i sada mišljenja podijeljena kada je Jabuka najavio revolucionarno lansiranje koje će promijeniti ne samo virtualnu, već i fizičku stvarnost. O čemu se zapravo radi?

Digitalni sadržaj (od sada) iu fizičkom svijetu?

Američka tvrtka Jabuka predstavila jeApple Vision Pro revolucionarne 3D naočale u vidu mini-računala koje spajaju digitalni sadržaj s vašim fizičkim svijetom. Apple Vision Prorevolucionarni uređaj omogućuje jednostavno kretanje kroz (virtualni i fizički) prostor pomoću očiju, ruku i glasa. U prijevodu, kako tvrtka Jabuka najavljuje na svojoj službenoj stranici, to bi značilo da možete raditi stvari koje volite na načine koji nikada ranije nisu bili mogući. Pod parolom Nikad viđeno Jabuka je i ovog puta, kao i onda kada su lansirali prvo računalo, potom i mobitel na dodir, otišao korak dalje i predstavio inovaciju. A mišljenje publike je već sada podijeljeno. Neki su fascinirani inovacijom i smatraju da će olakšati i unaprijediti svakodnevicu. Ali, ima onih koje ova novina, kao i većina drugih, pomalo uznemiruje.

Što znamo o Apple Vision Pro

Dakle, riječ je o futurističkom 3D-u Apple Vision Pronaočalama koje kada stavite vidite svijet oko sebe isti onakav kakav je i bez naočala, dok se digitalni sadržaj s vašeg računala pojavljuje pred vašim očima u polutransparentnom obliku. Pod parolom: Oslobodite svoju radnu površinu. A vaše će aplikacije slijediti. s ovom inovacijom stolna računala, prijanosna računala i monitori općenito su prošlost. Umjesto da gledate na ekranu kao dosad, sve aplikacije će se moći pojaviti u prostoru u kojem se trenutno nalazite – bilo da je to dnevna soba, stan ili vanjski okruženje. Navigirati će se očima, odabirom sadržaja blagim pomicanjem ruke, bez miša ili drugog fizičkog uređaja, ‘skrolat’ će se jednostavnim pomicanjem prstiju u slobodnom prostoru, a pretraživati ​​će se glasom.

Iako se sve događa u virtualnom svijetu na polutransparentnom velikom displeju pred vašim očima, izgled, zvuk i osjećaj ostavit će dojam potpunog doživljaja kao da ste tu s vama iu fizičkom svijetu. Iako se virtualna i fizička stvarnost prepliću, Apple Vision Pro naočale, za razliku od onih koje su sada na tržištu, neće vas izolirati od drugih ljudi. Ako vam netko dođe dok ‘skrolate’ po svom mini-računu sa svim mogućim aplikacijama, zahvaljujući inovacijama, vi ćete tu osobu jasno vidjeti u fizičkom svijetu. Dakle, vidjet ćete onoga tko je s vama u sobi i taj će vas netko vidjeti.

Beskonačne mogućnosti?

Kako ne postoji fizička barijera između vašeg monitora i slike koja se emitira na monitoru, to znači da ćete sadržaj moći gledati u veličini koju želite. Fotografiju neke osobe možete povećati u pravoj veličini te osobe ili na veličini billboarda. Tako vaša dnevna soba može postati galerija. Ovo je ujedno i prva Apple 3D kamera koja pruža do sada neviđene performanse kada je riječ o fotografijama. Također, moći ćete i filmove gledati u velikom formatu, nešto najsličnije dosadašnjem projektoru, kao i video-igrice kada spojite joystick. Osim toga, iskustvo zum razgovor s poslovnim partnerima diže se na potpuno drugu razinu. Paralelno sa zoom callom moći ćete otvoriti i prezentaciju ili bilo koji drugi dokument, a vaši sugovornici neće vidjeti da nose naočale na licu. Također, moći ćete strop sobe ili bilo koje druge prostorije transformirati u što god poželite – nebo, more, planinu.

Napravljeni su da odgovaraju svima. Podesive su i prema specifikaciji proizvođača lake za nošenje. I vrlo su praktični. Lansiranje se očekuje početkom sljedeće godine, dok će preliminarna cijena biti 3499 dolara.

Najčitanije

Učitati još

Više o temiIzvor: Journal.hr