Porezni obveznici u Las Vegasu ne žele javnim novcem graditi novi stadion jer im je “neisplativ”

I dok je novi stadion u Kranjčevićevoj u Zagrebu najavio sam gradonačelnik metropole, Tomislav Tomaševićponosno istaknuvši kako će se najvećim dijelom financirati javnim, dakle gradskim sredstvima, a ako “uleti” išta od UEFA-e super, ako ne, ha Bože moj, javna vlast u jednom drugom gradu, Las Vegasoklijeva novcem poreznih obveznika graditi stadion jer im – nije isplativo.

Trebaju javni novac

Naime, bejzbol klub iz Oaklande, Atletika, želi napustiti grad u kojem su započeli svoju sportsku priču jer im je stadion premali, prima tek 9000 gledatelja, a osim toga nije baš moderan. A kad treba graditi novi, odlučili su se za glavni grad američke države Nevada jer su mislili da je to pravo mjesto gdje će sigurno osvojiti jack pot u kockarnici imena – trebamo i nešto javnih sredstava !

Priča je bila spremna, doći ćemo kod vas na Strip, dovest ćemo gledatelje koji će kupovati ića i pića, tumarati trgovinama prije i poslije utakmice, uplaćivati ​​noćenja u hotelima, vjenčanja pred fake Elvisom i ono najvažnije – kockati, a vi nama dajte nešto love za stadion. Nije da nemate, poruka je bila jasna.

Trebamo samo 380 milijuna dolara od poreznih obveznika – zavapili su molećivo čelnici bejzbolskog kluba gradskim očima u Las Vegasu. Dobro, osim tih para trebaju i porezne olakšice i malo poticaja za izgradnju stadiona, kako bi se lakše odvažili na investiciju od 1,5 milijardi dolara koja će, ovako su oni rezonirali grad u pustinji, ostati generacijama koje dolaze.

Stadion – dobitak ili gubitak?

Otvorila je nesvakidašnju javnu raspravu kakva se ne viđa u Americi, u kojoj se javnost polarizirala i na koje su strane stajale strane – oni koji su isticali da bi još jedan bejzbolski stadion dodatno pomogao današnjoj turističkoj ponudi, koja inače oduvijek počiva na zabavi i onima koji sumnjali su da će oni zapravo unovčiti stadion. Ugostitelji i turistički djelatnici su naravno bili za ulaganje novca poreznih obveznika u takvu investiciju, a ekonomski think tankovi nisu bili toliko uvjereni da bi ova priča bila dobra ideja.

Joe Lombardoguverner Nevade, nije dvojio, novac nije problem, novaca ima, rekao je, ali gradske vlasti i dalje oklijevaju dati tolika sredstva za stadion kluba koji je već u vlasništvu milijardera, nasljednik osnivača Gapa.

Roger Noll, profesor emeritus na američkom sveučilištu Stanford, jedan od svjetskih autoriteta za ekonomiju sporta, pak kaže da stadioni NFL-a (op. a., stadioni za američku bejzbolsku ligu) ne generiraju značajan lokalni gospodarski rast, a inkrementalni prihod od poreza nije dovoljan da pokrije bilo kakav značajan financijski doprinos grada. On je rekao i to da će Las Vegas Athletics morati privući mnogo novih posjetitelja koji u Las Vegasu nikad ne bi došli sami po sebi, no on isto tako smatra da se to neće dogoditi jer bejzbolska momčad ne može diplomirati koji ve

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr