Primanje novih članica pitanje je opstanka Europske unije

. Tonino Picula smatra kako se na području Balkana dogodio svojevrsni paradoks. Naime, svaka kriza kroz koju je Europska unija prolazila od 2008. godine smanjivala je želju njezinih članica za primanje nove države.

Proces odlučivanja kada se riječ o pitanjima proširenja Europske unije mora promijeniti u dogledno vrijeme jer je pitanje primanja novih članica presudno za budućnost europske obitelji – jedan je od zaključaka dvodnevne konferencije “Europska Hrvatska – retrospektiva i prospektiva” koju je u Dubrovniku organizirao Ured europskog zastupnika Tonina Picule. Kakva je budućnost proširenja EU-a, primanja u članstvo država zapadnog Balkana, ali i Ukrajine i Moldavije u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu bila je riječ na panelu „Na granicama Europe: Treba li nam nova strategija proširenja“.

Kako je kazao europarlamentarac Andreas Kubilius, EPP-ov izvjestitelj u sjeni za novu politiku proširenja, EU će početi grešku ako Ukrajinu ostavi izvan proširenja. Na to se nadovezao Hannes Swoboda, posljednji izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku koji kaže da nije očekivao da će ulazak Hrvatske u EU 2013. zaštititi 10 godina bez primanja nove članice. „Europskoj uniji nedostaje hrabrosti da djeluje u pravcu proširenja. Nema vremena za politička čekanja s obzirom na rat u Ukrajini“, ocijenio je Swoboda. Tonino Picula smatra kako se na području Balkana dogodio svojevrsni paradoks. Naime, svaka kriza kroz koju je Europska unija prolazila od 2008. godine smanjivala je želju njezinih članica za primanje nove države. Međutim, ruska invazija na Ukrajinu tu je želju opet potaknula. Međutim, upravo u ovom trenutku u zemljama koje žele u EU slabe proeuropske političke opcije. Prema njegovom sudu, Lisabonski ugovor u budućnosti će morati biti revidiran, kao i sustav odlučivanja u EU. „Mislim da je potrebno odustati od konsenzusa kada se odlučuje o otvaranju pojedinih pregovaračkih poglavlja. Konsenzus bi trebalo postići samo kada je u pitanju otvaranje i zatvaranje pregovora sa zemljom kandidatom“, kazao je Picula.

Približavanje Europskoj uniji mnogo bi značilo za Kosovo, smatra premijer Albin Kurti koji je podsjetio da ima 95 posto

Više o temiIzvor:Poslovni.hr