Mađari štite svoje tržište i optužuju PPD za rusku igru!?

Što je u pozadini reakcije mađarskog regulatora.

Dosad najveću kaznu za manipulaciju na tržištu plina odrezao je prošli tjedan mađarski regulator za energiju MEKH hrvatskom trgovcu plinom PPD-u Pavla Vujnovca. Sporan je bio njegov angažman na dražbi za zakup transportnih kapaciteta od Austrije do Mađarske za veljaču prošle godine, koji su nakon provedene analize u MEKH-u ocijenili manipulacijom na tržištu plina i kaznili su PPD s 1,3 milijuna eura.

Dvije prijave

O čemu se radilo? Tržište plina u EU je dobro regulirano i pod nadzorom Agencije za suradnju energetskih regulatora ACER, a sve se transakcije prijavljuju i prate kako ne bi došlo do poremećaja tržišta te se pomno prate. Za slučaj PPD-a, ACER je primio dvije prijave na platformi za obavještavanje, koje je zatim preuzeo mađarski regulator u istragu, a odnosile su se na to da se radi o transportnim kapacitetima koji sadrže izlaz iz Austrije i ulaz u Mađarsku. Sporni interkonektor Mosonmagyarovar u Mađarskoj u vlasništvu je tvrtke Molove FGSZ.

Na dražbi koja je startala 17. siječnja 2022. i na kojoj je sudjelovalo osam tvrtki interes je već u početku premašio 271% kapaciteta koje je FGSZ ponudio, a PPD je već na prvome prijavio 100% kapaciteta. Tu ponudu PPD je zadržavao u svakom novom krugu, a kako su uslijedile veće cijene, pojedini natjecatelji povlačili su se, što je i rezultiralo da, kada se u 37. krugu 26. siječnja PPD nenadano povukao, nakon što su cijene premašile 360% početne. cijene, u igri ostaju samo kandidati koji su zakupili 50% kapaciteta.

U PPD-u objašnjavaju kako je takvo postupanje dio tržišnog nadmetanja, jer se, u međuvremenu, njima otvorila mogućnost znatno povoljnijeg transporta plina iz Austrije preko Slovačke u Mađarsku, zbog čega su odustali od daljnjeg licitiranja na ovoj dražbi. Iz poduže odluke mađarskog regulatora vidljivo je da ih PPD nije uvjerio, jer je dražba za taj alternativni promet u veljači bila završena, a da se PPD nije prijavio za sudjelovanje.

Političke poruke

Mađarski regulator konstatirao je da je takvim ponašanjem PPD-a i “davanjem lažnih signala” drugim natjecateljima izazvao problem za mađarsko tržište, na koje je u veljači, mjesecu, velika potražnja za plinom, kroz ovaj plinovod stigla upola manja količina plina. MEKH smatra da je PPD utjecao na ostale utakmice i svojim ponašanjem mogao pridonijeti na tadašnje poskupljenje plina. Slučaj PPD izazvao je pozornost u mađarskim medijima i stručnim krugovima, u kojima se on prvenstveno promatra u kontekstu “ruskih veza” i poremećaja koje ruski rat u Ukrajini ima na europskom tržištu plina. Mađari PPD promatraju u kontekstu ugovora o desetogodišnjoj suradnji s Gazpromom iz 2017., iako iz PPD-a tvrde da već godinu dana ne surađuju s tom ruskom kompanijom. U medijima se ovaj slučaj naziva i ruskom manipulacijom, iako je upravo Mađarska prožeta ruskim interesima, pa čak i sada kada cijeli slobodoumni svijet podržava Ukrajinu, ona bira drugu stranu.

U PPD-u ističu kako je način poslovanja kao što je bila spomenuta licitacija za mjesečne kapacitete uobičajeno u poslovanju, zbog čega su iznenađeni kaznom, to više što i sam regulator priznaje u odluci da nije imao namjeru, već je samo izazivao nesigurnost, a čak nije niti bilo moguće procijeniti obim štete. Mađarskom regulatoru iz PPD-a dostavili su traženu dokumentaciju sa svim opisima i obrazloženjima i bili su, kažu nam sugovornici, voljni doći na sastanak u Mađarsku, dapače, tražili su sastanak, no nisu bili pozvani. Iz tog grubog odnosa zaključuju kako se i politika uplela i htjela dati poruku. Mađarska snažno štiti svoje tržište, na kojem PPD posluje već sedam godina, na kojem se teško probija. Ne, u tvrtki Pavla Vujnovca ostaju čvrsti u nastojanju da se šire, platit će kaznu i žaliti se. A što se tiče zahtjeva, slučaj PPD rezultirao je promjenom pravila aukcije, te je ograničio maksimalni mogući kapacitet za koji se može natjecati pojedina tvrtka, umjesto 100% po novome na godišnjim dražbama.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr