Nakon Binancea, na meti tužbe SEC-a našao se i Coinbase

U istom tjednu kada je američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) podigla tužbu protiv kriptomjenjačnice Binance i njezinog osnivača Changpeng Zhaoa, ista je institucija na sličan način pokrenula još jedan pravni proces, onaj protiv burze kriptovaluta Coinbase. Prema tužbi, Coinbase trguje s najmanje 13 oblika kripto-imovine, koje se u SAD-u smatraju vrijednosnim papirima, te je stoga počinio prekršaj neprijavljujući taj oblik poslovanja.

Još jedna u nizu tužbe

Budući da gotovo sve mjenjačnice na američkom tržištu rade na sličan način, neki očekuju sveopći “rat protiv kripto”, tj. da će SEC nastaviti tražiti druge velike igrače, kao što su Crypto.com, Kraken i drugi.

Prema SEC-ovim navodima, a Coinbase je na tržištu djelovao kao neregistrirana burza i brokerska tvrtka, vodeći investitori i njihova imovina u opasnosti. SEC je u tim tužbama naveo ukupno 67 kriptovaluta i drugih oblika kripto-imovine koje se smatraju vrijednosnim papirima, a one čine oko 1% ukupne tržišne vrijednosti kripto tržišta, što trenutno iznosi više od trilijuna američkih dolara. Među njima su bili vrlo popularni altcoini solana, cardano, polygon, filecoin, sandbox, axie infinity, dash…

Slijedi pravna bitka

Stručnjaci kažu da je ishod ove tužbe neizvjestan, prvenstveno jer su zakoni u SAD-u, vezani uz kripto imovinu, još uvijek nejasni. SEC može tako tumačiti određene odredbe i neke altcoine proglasiti vrijednosnim papirima, a druge ne – ali bitno je što će o svemu reći nadležni sudovi. Brian Armstrong, izvršni direktor Coinbasea, nada se da će SAD uskoro “pozeleniti” s ovom regulativom i uvjeren je da će uspjeti dokazati da se kriptovalutama trguje kao robom, a ne vrijednosnim papirima – tj. da je sve što rade bilo u skladu s postojećim pravilima i zakonima te da nisu trebale imati dodatne dozvole.

Što se tiče današnje pritužbe SEC-a protiv nas, ponosni smo što predstavljamo industriju na sudu kako bismo konačno razjasnili kripto pravila.

Zapamtite:
1. SEC je pregledao naše poslovanje i dopustio nam da postanemo javna tvrtka 2021.
2. Ne postoji put za “ući i…

— Brian Armstrong 🛡️ (@brian_armstrong) 6. lipnja 2023

Turbulentan tjedan s pravne strane preslikao se i na onu trgovinsku, pa je bitcoin u proteklih sedam dana izgubio nešto više od 5% na vrijednosti, uz oscilacije cijene od oko 25,5 pa do preko 27 tisuća dolara. Značajno veći pad pretrpjela je vrijednost dionice Coinbasea, koja je nakon vijesti o podizanju tužbe potonula za oko 15%.

Više o temiIzvor:Bug.hr