Sve što trebate znati o kućnoj pripremi stopala za ljetnu sezonu

Zašto je koža na stopalima sklona zadebljavanju?

Koža na stopalima sklona je zadebljavanju iz nekoliko razloga:

Pritisak i trenje – stopala su pod stalnim pritiskom i trenjem zbog hodanja, stajanja i nošenja težine tijela. Ovo trenje potiče proizvodnju većeg broja stanica rožnate kože kako bi se zaštitila koža od oštećenja. Taj proces može dovesti do zadebljanja kože na stopalima, posebno na područjima koja su izložena najvećem pritisku, poput pete i loptice stopala.
Neudobna obuća – Nošenje cipela koje ne pristaju pravilno ili su preuske, preuske, tvrde ili imaju visoke potpetice mogu izazvati pritisak i trenje na određenim dijelovima stopala.
Hodanje bosi – hodanje bos ili nošenjem otvorene obuće možemo izložiti stopala grubim površinama poput betona ili pijeska, što može uzrokovati zadebljanje kože kao odgovor na stalnu izloženost takvim uvjetima.
Nedostatak hidratacije – ono može uzrokovati suhoću kože na stopalima, što može doprinijeti zadebljanju. Redovita hidratacija stopala i uporaba hidratantnih krema može pomoći u održavanju kože mekom i smanjiti zadebljanje.

A što sa žuljevima?

Žuljevi su povećana nakupina zadebljane kože koja se formira kao obrambena reakcija na pritisak, trenje ili trljanje na određenom području kože. Obično se pojavljuju na stopalima ili drugim dijelovima tijela koji su podložni takvim uvjetima.
Žuljevi nastaju kada se koža stalno izlaže trenju ili pritisku, što rezultira oštećenjem gornjih slojeva kože. To je tijelo svoj način zaštite od daljnjeg oštećenja. Mogu biti bolni i uzrokovati nelagodu prilikom hodanja ili nošenja obuće.

stopala

Postoje dva glavna tipa žuljeva:

Mekani žuljevi – ovo su najčešći tip žuljeva. Mekani žuljevi obično se formiraju na područjima s manje zadebljane kože, kao što su gornji dijelovi prstiju ili stopala. Imaju meku, vlažnu teksturu i često su ispunjeni prozirnom tekućinom.
Tvrdi (suhi) žuljevi – tvrdi žuljevi se obično formiraju na područjima s debljom kožom, poput pete ili loptice stopala. Imaju tvrdu, zadebljanu kožu i često nemaju tekućinu unutar njih.

Prevencija žuljeva uključuje nošenje udobne obuće koja dobro odgovara stopalu, izbjegavanje preuske ili preuske obuće te korištenje jastučića ili flastera za smanjenje trenja na područjima sklonim žuljevima. Ako se žuljevi već formiraju, važno je izbjeći njihovo pucanje kako biste spriječili infekciju. Liječenje žuljeva uključuje često nošenje mekše obuće, primjenu obloga s blagim antiseptikom i ponekad uklanjanje žuljeva stručnim putem (npr. od strane liječnika ili pedikera) ako uzrokuju jaku nelagodu.

stopala

Više o temiIzvor: Journal.hr