Hoće li zabraniti ZDS iu Australiji? Ugledni list objavio veliku reportažu: 'Ovdje slave ustaše i Pavelića, pogledajte im nogometaše'

Foto: Screenshot/Facebook

Autor: IG

The Sydney Morning Herald, jedan od najčitanijih australskih listova, objavio je veliku reportažu koja otkriva kako su vodeći sportski i kulturni klubovi povezani s hrvatskom manjinom u Australiji otvoreno slave fašističke obljetnice i ističu simbole, zastave i zemljovide ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata. Ova praksa koja podržava režim koji je surađivao s nacistima i bio odgovoran za stravične zločine protiv Srba, Židova i Roma između 1941. i 1945. godine, očito je duboko ukorijenjena u ključnim institucijama hrvatske zajednice u Australiji.

Prema članku, prema rezerviranim procjenama, za vrijeme ustaškog režima ubijeno je oko 500.000 ljudi, a povjesničari ga smatraju genocidnim. The Sydney Morning Herald navodi da su klubovi otvoreno slavili te fašističke obljetnice, australska hrvatska zajednica također je bila svjedokom prodaje predmeta poput privjesaka za ključeve i odjeću s ustaškom tematikom na web stranicama sa sjedištem u Sydneyju i Melbourneuu.

List izvještava o incidentu koji se dogodio 10. travnja u nogometnom klubu Melbourne Knights, gdje su šestorica muškaraca snimljena kako salutiraju. U drugom videu, također snimljenom na istom događaju, skupina je podigla hrvatsku zastavu kako bi proslavila obljetnicu osnutka Države Nezavisne Hrvatske, a jedan od sudionika nosio je hrvatsku vojnu zastavu s kontraverznim sloganom “Za dom spremni”, koji je povezan s ustaškim pokretom. Članak ističe da se za korištenje tog slogana mogu izreći novčane kazne u Republici Hrvatskoj.

The Sydney Morning Herald također ističe da su Pave Jusup, predsjednik nogometnog kluba Melbourne Knights, te amaterska nogometna momčad St Albans Vukovar bili povezani s ustaškim simbolima. Iako je St Albans Vukovar odbio komentirati svoje prijašnje nošenje ustaških simbola na dresovima, ističe da to više ne čine.

Hrvatska veleposlanica u Australiji, Betty Pavelich, izjavila je da u društvu nema mjesta za veličanje totalitarnih režima, ekstremizma ili netolerancije. Članak završava napomenom o tome kako se 10. travnja otvoreno oglašava u lokalnom listu Croatian Herald, uz podizanje zastave i proslave u klubovima diljem Australije.

Pave Jusup, predsjednik nogometnog kluba Melbourne Knights, na društvenim mrežama ima profilnu sliku na kojoj je istaknuo ustašku zastavu. Istraživanjem je također utvrđeno da je amaterska nogometna momčad u Melbourneu, St Albans Vukovar, do prije nekoliko godina igrala u dresu na kojem je bio ustaški U simbol, piše SMH.

St. Albans Vukovar je odbio komentirati ovaj slučaj, ali su istaknuli da više ne nose ta obilježja. Australci podsjećaju kako se 10. travnja otvoreno oglašava u lokalnom listu Croatian Herald, uz podizanje zastave i proslave u klubovima diljem Australije.

Predstavnici židovske zajednice u Australiji žele da se vlasti odlučnije obračunaju s ovim simbolima. Diljem Australije snazi ​​su različiti zakoni, ovisno o državi. Primjerice, u Novom Južnom Walesu sudovima je dopušteno diskrecijsko pravo definirati što je nacistički simbol. Zakoni u Victoriji najstroži su i zabranjuju ograničen broj nacističkih simbola mržnje.

Australski nogometni savez ne želi komentirati napise o proslavi 10. travnja u klubu Melbourne Knights jer to nije bio događaj povezan s nogometom. Sydney Morning Herald ističe da su hrvatski simboli fašizma daleko manje poznati od simbola nacističke Njemačke.

Ističu kako je, prema navodima Memorijalnog centra Yad Vashem, 500.000 Srba ubijeno ‘najgorim sadističkim metodama’, dok je još 250.000 ljudi protjerano. Dodatnih 200.000 Srba bilo je prisiljeno prihvatiti katoličku vjeru. Također navode da je više od 30.000 Židova stradalo tijekom rata.

List ističe kako se podaci razlikuju, ovisno o izvoru. Dalje pišu kako su ustaše bile poznate po brutalnosti, pa su čak držale i koncentracijski logor za djecu. Veleposlanica Hrvatske u Australiji Betty Pavelich istaknula je da je Hrvatska nedavno značajno povećala kazne za širenje dezinformacija koje mogu potaknuti mržnju ili strah.

List je razgovarao s Markom Aaronsom, novinarom i piscem koji od 1970-tih godina istražuje kako je Australija u poslijeratnom razdoblju prihvatila fašističke zločince iz Europe.

On je istaknuo kako je hrvatska zajednica neobična među skupinama migranata jer je zadržala snažan politički identitet kroz generaciju, dok su, kako tvrdi, među drugim pripadnicima europske dijaspore koji su imali povijesne veze s fašizmom takva stajališta gotovo izumrla.

“Ustaška imigracija je ta koja je održavala plamen na životu, da tako kažem. Mislim da je važno reći da se radi samo o dijelu australske hrvatske zajednice, da većina Hrvata u Australiji kao temelj Hrvatske smatra 1991. godinu”, rekao je.

“Nalazimo se u vremenskom raskoraku. Kod mlađih generacija nacionalizam je sve snažniji, što se često očituje preko nogometa. To jako obeshrabruje. Čovjek bi se ponadao da će nekoliko generacija kasnije ultranacionalizam izumrijeti. Budući da su toliko odvojeni od Hrvatske, osjećaj potrebu pripadnosti izraziti na takav način, preko ultranacionalizma. Osjećaju se kao varalice”, rekao je.

Autor: IG

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr