Kineski IT sektor u krizi: Tvrtke u problemima zbog bijega stranih investitora

Geopolitičke napetosti između Kine i Zapada sve više pogađaju tehnološki sektor. Naime, kineska na liniji platforma Bilibili prije dvije godine vrijedila je 54 milijarde dolara, dok joj je danas tržišna vrijednost pala na 6,5 ​​milijardi što je dovelo do drastičnog smanjenja troškova u tvrtkama.

Odraz je to problema koji već neko vrijeme zahvaćaju kinesku tehnološku scenu jer inozemni ulagači prodaju udjele čak iu profitabilnim internetskim divovima kao što su Tencent i Alibaba koji stežu remen i svoja sredstva usmjeravaju na otkup dionica.

Div rizičnog kapitala Sequoia Capital prošlog je tjedna postao posljednja grupa koja je podlegla rastućim geopolitičkim napetostima između Pekinga i Washingtona, najavljujući planove za izdvajanje svog poslovanja u Kini u zaseban entitet.

Prema pisanju Financial Timesa, na većem stranom kapitalu utjecao je i nestabilan gospodarski oporavak što je povuklo niz kineske tehnološke dionice iako su se nakratko ojačale zahvaljujući ukidanju mjera nakon pandemije.

Silazni je trend uzrokovao zabrinutost zaposlenika i ulagača da bi niske vrijednosti kineskih tehnoloških grupa koje kotiraju u New Yorku i Hong Kongu mogle biti dugotrajne.

Ipak, nedavna objava financijskih izvješća malo je podigla cijene dionica, iako su Tencent dionice pale za 19 postou Alibabi će 29 mjesto u odnosu na najviše razine u siječnju.

Deset najvećih kineskih tehnoloških skupina izgubilo je ukupno 300 milijardi dolara tržišne vrijednosti od početka pandemije, dok su njihove američke kolege uglavnom rasle.

Masovno otpuštanje

Velik problem za mnoge ulagače stvari američko-kineska napetost koja je stalni podsjetnik na sudbini onih koji su podržavali ruske tvrtke, a ne pomažu ni američke zabrane izvoza tehnologije za proizvodnju poluvodiča u Kinu.

Kao rezultat toga, velike strane ulagači lagano se povlače, uključujući zapadne mirovinske fondove koji su kroz povijest bili vodeći podupiratelji kineske tehnologije na privatnim i javnim tržištima.

Ontario Teachers’ Pension Plan, treći po veličini kanadski mirovinski fond, uložio je gotovo milijardu dolara u dionice Alibabe i Tencenta prije dvije godine, a sada smanjuje svoj tim u Kini dok se ta ulaganja ne ubroje kao “najznačajnija”.

Warren Buffett tiho je prošle godine prodao više od polovice svog udjela u kineskom proizvođaču električnih automobila BYD. Ove je godine kupio veliki udio u TSMC-u, tajvanskom proizvođaču čipova, ali nakon ponovne procjene svoje lokacije u središtu potencijalnog geopolitičkog žarišta, odlučio ih je prodati

Uz kontinuiranu krizu dolazi do tehnoloških grupacija dale prioritet otkupu dionica i stezanju izmjena, no snižene procjene najproblematičnije su za manje, neprofitabilne tvrtke kao što je Bilibili koja je smanjila bonuse i otpustila osoblje kako bi ‘spojila kraj s krajem’.

Padajuća cijena dionica tvrtke učinila je izazov još akutnijim. Ulagači koji su grupu posudili 2,9 milijardi dolara, nalažući da će njezine dionice nastaviti rasti, sada imaju opciju i poticaj rano opozvati svoje obveznice.

Čak i najveće kineske tehnološke tvrtke po

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr