Više od 50 posto bitcoina na kripto mjenjačnicama otišlo je izvan SAD-a zbog regulatorne nesigurnosti

Zbog nejasne regulatorne situacije oko kriptovaluta u SAD-u, više od polovica bitcoina koje kripto tvrtke drže za svoje kupce preselilo se na offshore i međunarodne mjenjačnice.

Prema izvješću o istraživanju CryptoQuantabitcoin rezerve na kripto mjenjačnicama sa sjedištem u SAD-u pale su na razini od 2017. godine.

Offshore mjenjačnice svrgnule američke kripto platforme

Značajan pad rezervi bitcoina na američkim mjenjačnicama proizlazi iz nepostojanja jasnih pravila za kriptoindustriju. Regulatori su pribjegli pristupu tužbi i provedbi mjera, tjerajući kripto tvrtke na offshore lokacije.

Regije poput TUŽNO ja Hong Kong, koje razvijaju sveobuhvatne zakone za ekosustave u nastajanju, bilježe priljev kapitala, talenata i poduzeća za digitalnu imovinu. Hong Kong se posebno otvorio kripto tvrtkama i izjavio da će usvojiti načelo ‘ista djelatnost, isti rizici, ista regulativa’ za subjekte slične tradicionalnim financijskim tvrtkama, dok je EU izglasala sveobuhvatni kripto regulatorni okvir MiCA-u.

Nekoliko mjenjačnica odlučilo je otići iz SAD-a, dok druge prestaju nuditi određene proizvode i usluge zbog optužbi za kršenje prava. Zemlja postupno gubi svoj tržišni udio u novim i postojećim sektorima kako bi se smanjila dolarizacija.

Prije 50 posto bitcoina i ethereuma izvan SAD-a

Osim smanjenja rezervi bitcoina u SAD-u, rezerve ethereuma također su u stalnom padu. Oko 56 post ethereuma na kripto mjenjačnicama nalazi se izvan SAD-a.

Osim toga, volumen trgovanja na međunarodnim kripto mjenjačnicama je četiri puta veći od volumena platforme sa sjedištem u SAD-u. Dominacija volumena trgovanja bitcoinom u SAD-u pala je ispod razine iz 2017. godine i trenutno je na 21 posto.

Američke mjenjačnice imaju malu ili nikakvu izloženost stalnim tržištima trgovačkih ročnica, koje imaju volumen od 11 puta veći od spot trgovine, budući da tvrtkama nije dopušteno ponuditi uslugu, dodaje se u izvješću.

Nasuprot tome, rast spot volumena trgovanja i ročnicama u Aziji iznosi čak 30, odnosno 20 posto.

CryptoQuantovo istraživanje nadalje je otkrilo da je tržišna kapitalizacija stablecoina u SAD-u palati za 35 posto, izgubivši 15 milijardi dolara sada u 2023. godini.

U međuvremenu, SAD ostaje

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr