Ove dvije tvrtke imaju samo 17 zaposlenih, a ušle su među TOP 10 s najvećim prihodima u Hrvatskoj

Podaci FINA-e pokazuju da su lani tvrtke sa sjedištem u glavnom gradu zabilježile gubitak od 17,5 milijardi kuna.

Polovica gospodarske snage Hrvatske je u Zagrebu. Prikazuju to i najnoviji podaci Fine iz obrađenih financijskih izvješća koje su domaće tvrtke predale za prošlu godinu. Glavni hrvatski grad, u kojem živi manje od četvrtine stanovnika, u odnosu na ostale dijelove Hrvatske dominantan je po svim kriterijima. Na njegovom području sjedište ima trećinu od 150.900 tvrtki, u njima je bilo zaposleno 38% svih radnika u gospodarstvu, a prihodi koje ostvaruju gotovo su polovica svih prihoda hrvatskih kompanija (536 milijardi kuna), kao i dobiti (35,7 milijardi kuna), ali u prošloj godini zaslužni su i za najviše gubitaka ostvarenih u gospodarstvu. Iskazali su gubitak od 17,5 milijardi, što čini više od 62% gubitaka hrvatskih tvrtki u 2022.

Diktiranje tempa

To je značajno pogoršanje u usporedbi s rezultatima koji su zabilježeni godinu ranije, jer su iskazani gubici zagrebačkih tvrtki porasli više od 132%, a time i njihov udio u ukupnim rezultatima. U 2021. Zagreb je “proizveo” oko 45% svih gubitaka domaćeg gospodarstva. Ipak, oni koji su pozitivno poslovali, a njihova ukupna dobit porasla je za 19%, pridonijeli su da, kad se podvuče crta, zagrebačko gospodarstvo zaključi s konsolidiranom neto dobit od 18,2 milijarde kuna. Na godišnjoj razini to ipak znači slabiji rezultat, za 18%.

Zagrebačke tvrtke diktiraju tempo ukupnom gospodarstvu, prihodi su im rasli brže od prosjeka na državnoj razini, ali i rashodi. Značajno brže rastao je i izvoz, stopom od 61% prema 42% na državnoj razini, s time da u izvozu Zagreb na nacionalnoj razini sudjeluje sa 42%. Iznadprosječan je rezultat iu uvoznim poslovima, u kojemu Zagreb prednjači. Njegove tvrtke ostvaruju 59% ukupnog uvoza, a lani su imale i njegov snažniji rast u odnosu na prosjek. Povećan je iznad 40%, gotovo pet postotnih bodova više od prosječnog porasta uvoza u prethodnoj godini.

Promatra li se najvećih deset kompanija, slika zagrebačkog gospodarstva de facto je slika gospodarstva Hrvatske. Izostaju, naime, s nacionalne liste tri velike tvrtke, koja sjedišta imaju izvan Zagreba, PPD koji je pozicioniran u Vukovaru, te Lidl u Velikoj Gorici i Plodine u Rijeci.

Vodeća je Ina s više od 22 milijarde kuna prihoda, a za razliku od prošle godine dvije tvrtke koje su se na vrhuncu ljestvice popele s LNG terminalom Krk i trgovinom ukapljenim prirodnim plinom – MET Croatia Energy Trade i MVM CEEnergy Croatia . Preskočili su Konzum Plus, HEP-Proizvodnju, Petrol, Hrvatski Telekom, trgovački lanac Spar, HEP Elektru i Plivu.

Među 10 sa 17 zaposlenih

Tih je deset kompanija ostvarilo zajedno više od petine svih prihoda u hrvatskom gospodarstvu, više od 118 milijardi kuna prihoda, te je ostvarilo više od tri milijarde kuna neto dobiti. Najjača desetorica zapošljavaju nešto manje od sedam posto zaposlenih u gospodarstvu Hrvatske, ukupno 25.700 radnika, pri čemu valja primijetiti da dva nova igrača među prvih 10 zajedno imaju svega 17 zaposlenih.

Tradicionalno, zagrebačke plaće odskaču od onih na nacionalnoj razini, a lani su u

Više o temiIzvor:Poslovni.hr