Primjer 5G monetizacije: Hoće li ova mreža postati mainstream?

Kao što današnju tehnologiju koju svakodnevno koristimo prije dvadeset godina nismo niti mogli predvidjeti, teško je i zamisliti što će sve biti moguće s daljnjim razvojem tehnologije u budućnosti. No da se ipak naziru načini na koje će se u budućnosti svakodnevno moći koristiti nova tehnologija, poput 5G mreže, pokazali su stručnjaci Ericssona Nikole Tesle prikazavši u zagrebačkom sjedištu ENT-a zanimljive novitete i saznanja s jednog od vodećih tehnološkog događaja – nedavno održanog Mobile World Congressa u Barceloni.

Što nam kao krajnji korisnik trenutno nosi 5G, a što će sve omogućiti u budućnosti objasnio je Hrvoje Hadžić, zadužen za strategiju i razvoj poslovanja ENT-a. Najvećom prednošću 5G mreže istaknuo je mogućnost udaljene kontrole stanja i kvalitete u, primjerice, tvornicama, dok puni potencijal ove tehnologije donosi udaljeno upravljanje vozilima i robotima te ‘digitalne blizance’, odnosno interakciju fizičkog i digitalnog svijeta.

Uspješno monetiziranje 5G mreže

Jedan od zanimljivijih slučajeva korištenja i, što je također važno, monetiziranja 5G mreže, svakako jest gledanje sportskih utakmica i utrka ili, pak, prijenosa glazbenih koncerata bez ‘štekanja’. Tako je singapurski telekom Singtel prošle godine u suradnji s Ericssonovim obožavateljima Formula 1 omogućio bolje korisničko iskustvo prijenosa tamošnje utrke korištenjem 5G mreže i tzv. ‘slicing’ tehnologiju, prvu u svijetu. Pretplatnici Singtelove mobilne video aplikacije mogli su uživati ​​u prijenosima utrke uživo na licu mjesta putem namjenske 5G mreže uz cijenu premium paketa od 10 S$, što je oko sedam eura. Zahvaljujući tome, u trećem kvartalu 2022. broj korisnika Singtela porastao je za 28 posto u odnosu na drugi kvartal 2022. Također je važno napomenuti da su azijske zemlje jako napredovale u razvoju i primjeni 5G u odnosu na europske tvrtke i korisnike. .

Iako je to tek početak primjene 5G tehnologije i nitko ne može predvidjeti hoće li primjer singapurske F1 utrke postati svojevrstan mainstream ili jednostavno nestati zbog manjeg interesa, bit će zanimljivo promatrati daljnji razvoj i ulaganja u 5G tehnologiju, kao i njezinu primjenu u praksi.

Brojni drugi stručnjaci iz ORL-a pokazali su primjere inovacija u drugim tehnološkim područjima kao što su 5G SA mreže, otvoreni API, izloženost, NR mreže, energetska učinkovitost, mikrovalna rješenja, OSS/BSS i 5G privatne mreže, kao i pametna rješenja u području održivost. Naime, zaključuje se da je ulaganje u 5G prilično rizično te se velike tvrtke odlučuju na taj korak.

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr