Lansiranje Google Bard AI EU odgođeno

Prema Irskoj komisiji za zaštitu podataka (DPC), Google je ovaj tjedan odgodio lansiranje svog chatbota generativne umjetne inteligencije Bard u Europskoj uniji. Za razliku od Googlea OpenAI je svoj chatbot, ChatGPT ranije lansirao u Europi. Zamjenik povjerenika DPC-a Graham Doyle rekao je da je Google nedavno obavijestio mjerodavne institucije u Irskoj, gdje ima svoje sjedište za Europu, o svojoj namjeri da ovaj tjedan lansira Bard u EU. Međutim, istaknuo je da nisu dobili odgovarajuće odgovore od Googlea prije planiranog datuma lansiranja te je ono odgođeno.

Naime, Googleu su dostavljena dodatna pitanja vezana uz zaštitu podataka na koja se čekaju odgovori. Nije poznato kada će Bard biti dostupan u EU. Druga tijela EU za zaštitu podataka već su identificirala nekoliko problema s ChatGPT-om, koji također mogu biti relevantni za Googleov Bard.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

U travnju su tijela EU-a za zaštitu podataka formirala radnu skupinu. Ta grupa koordinira svoje akcije u vezi s OpenAI-jevim ChatGPT-om. Ovog je proljeća OpenAI-jev chatbot imao je nekoliko neriješenih pitanja vezanih za zaštitu podataka s EU agencijom za zaštitu podataka. U travnju je privremeno suspendiran u Italiji nakon intervencije lokalnog DPA-a Garante.

Za razliku od Googlea, OpenAI nije registrirao svoju tvrtku ni u jednoj državi članici EU. To omogućuje svim tijelima za zaštitu podataka u EU da interveniraju prema GDPR-u. U slučaju Googleova Barda samo je irski DPC nadležan za njegov nadzor jer je u Dublinu sjedište Googlea za EU.

Istrage usklađenosti ChatGPT-a s GDPR-om još su u razdoblju u nekoliko država članica EU-a. Glasnogovornik Googlea ustvrdio je da Bard želi učiniti dostupnijim u EU na odgovoran način.

Povezane objave

  • Inteligentan mobitel?

  • EK od društvenih mreža zahtijeva usklađenost s propisima EU o zaštiti potrošača

  • Googleov odgovor na porast ad blockera

  • Digitalne garaže – besplatne radionice za male i srednje tvrtke

Više o temiIzvor:Bug.hr