Osuđen sudac koji je skrivao mito u staklenkama za kisele krastavce u vrtu: Pobjegao iz zemlje pa tvrdio da je otet

Mikola Čaus, bivši ukrajinski sudac osuđen je na 10 godina zatvora zbog podmićivanja, a imovina mu je zaplijenjena, izvijestio je u srijedu Visoki antikorupcijski sud Ukrajine. Podmićivanje 140.000 eura je držao u staklenkama za kisele krastavce.

Čauš je nezakonito primio novac, a sada se također suočava s trogodišnjom zabranom rada kao sudac, navodi se u priopćenju Ureda posebnog protukorupcijskog tužiteljstva Ukrajine.

“Ova presuda je dokazana – čak i ako ste sudac, ukrajinski antikorupcijski organi će vas sustići prije ili kasnije”, rekao je Vitalij Šabunjinpredsjednik uprave agencije za borbu protiv korupcije sa sjedištem u Kijevu.

U kolovozu 2016. Nacionalni ured za borba protiv korupcije objavio je da je sudac Chaus primio mito u iznosu od 140.000 eura.

Čaus koji je presudio u nekoliko političkih postupaka u korist saveznika bivšeg predsjednika Petar Porošenko stekao je ozloglašenu reputaciju nakon što je uhićen 2016. skrivajući svoje zalihe mita u posudama za kisele krastavce u vrtu svoje supruge i vlastitom automobilu.

Isprva je negirao optužbe i rekao da je skriveni novac posudio za izgradnju nove kuće. Kasnije je rekao da je slučaj protiv njega politički motiviran.

Iako je ukrajinski parlament 2016. dopustio njegovo uhićenje, Chaus je iskoristio sudski imunitet i napustio zemlju te je pronašao utočište u Moldaviji, piše Političko.

Iako je Ukrajina 2017. od Moldavije zatražila Chausovo izručenje, trebalo je četiri godine prije nego što je konačno ulovljen.

No u šokantnom obratu, nepoznati otmičari prvi su došli do Chausa u travnju 2021., tako tvrdi njegov odvjetnik, te su ga oteli i odveli u nepoznatom smjeru, a kasnije iu Ukrajinu.

Istraživački novinari rekli su tada da su u otmicu umiješani ukrajinski obavještajci, što je Kijev negirao.

Ukrajinski dužnosnici konačno su ga uhvatili nekoliko mjeseci kasnije, u srpnju 2021., kada je stigao u selo u regiji Vinica u zapadnoj Ukrajini samo u kratkim hlačama, tvrdeći da je pobjegao svojim otmičarima.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr