Pet znakova koji pokazuju da su našem tijelu pali proteina

Proteini mogu dolaziti i iz biljnih izvora, poput graha, cijelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.

Proteini su bitan dio naše prehrane jer igraju vitalnu ulogu u održavanju snage mišića, zacjeljivanju rane, stvaranju novih stanica i obnavljanju starih. Ako osoba ne konzumira dovoljno proteina, mogu se pojaviti određeni simptomi, kaže B92.

Najjasniji znak nedostatka proteina je gubitak mišićne mase. Uz njega, može se javiti povećan rizik od lomove kostiju. S obzirom na to da se folikuli kose, kože i noktiju sastoje od proteinskih niti, mala konzumacija proteina može dovesti do slabe i lomljive kose, noktiju i kožnih dijelova. U ekstremnim slučajevima, otečena koža je još jedan od simptoma nedostatka proteina. Na kraju, peti simptom nedostatka proteina je zaostajanje kod rasta djece.

Nedostatak proteina je relativno rijedak u zapadnim zemljama. Većina zdravih odraslih osoba treba 0,81 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Tako bi, primjerice, odrasla osoba teška 60 kilograma dnevno trebala unositi između 48 i 60 grama proteina.

Najbolji izvori proteina su meso (puretina, piletina, govedina), ali i mliječni proizvodi. Proteini mogu dolaziti i iz biljni

Više o temiIzvor:Poslovni.hr