Putin upozorio Zapad: “Rusija bi mogla upotrijebiti nuklearno oružje i uništiti dio središta Kijeva, ali…”

“Nuklearno oružje je razvijeno kao jamac naše sigurnosti u najširem smislu riječi i sposobnosti ruske države, ali nemamo tu potrebu (da ga upotrijebimo)”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodao je da bi ruska vojska mogla uništiti dijelove središnjeg Kijeva, ali je, zbog raznih razloga, izabrala to ne učiniti. Nije pojasnio o kojem se razlozima radi.

Napadi na ruska granična područja, dodao je Putin, pokušaji su odvraćanja pažnja ruskih snaga s drugih frontova.

Za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskogkoji ima židovske korijene, rekao je da neki Židovi smatraju da je osramotio njihovu vjeru.

“Imam puno Židovskih prijatelja. Oni tvrde da Zelenski nije Židov, već sramota za Židovski narod”, izjavio je Putin.

Zelenski, koji je rekao da su neka od braće njegova pradjeda ubijena u holokaustu, opetovano je odbacio ruske optužbe da podržava neonaciste u Ukrajini.

Putin također predviđa da će Ukrajina uskoro ostati bez svoje vojne opreme i da će potpuno ovisiti o zapadu, što će ugroziti njihovu sposobnost ratovanja na dugi rok.

Ponovio je da Ukrajina nije uspjela ostvariti napredak u svojoj protuofenzivi, istaknuvši da ukrajinska vojska “nema šansi” u srazu s Rusijom.

Prisjećajući se svojih proklamiranih ciljeva na početku rata, “demilitarizacije” i “denacifikacije” Ukrajine, Putin je rekao: “Što se demilitarizacije tiče, Ukrajina će uskoro posve prestati koristiti svoju opremu. Ništa nije ostalo. Sve s čime se bore i sve što koriste stiže izvana. Na taj se način ne možete dugo boriti”.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr