Državni je praznik: Znate li što se danas obilježava?

Dan antifašističke borbedržavni je praznik koji se obilježava 22. lipnja. Danas se Hrvatska prisjeća 1941. godine kada je na ovaj datum u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Prije 82 godine u ranim jutarnjim satima nacistička Njemačka napala je Sovjetski Savez što je značilo kratkotrajan prekid savezništva velikih vođa: Hitlera i Staljina.

Kada su to saznali, pod vodstvom Vlade Janjića rtsisaški Hrvati, komunisti i antifašisti krenuli su u borbu s fašizmom i Nezavisnom Državnom Hrvatskom Ante Pavelića.

Do tog trenutka, službeno unutar Kominterne, glavni neprijatelj komunista nije bila fašistička osovina, nego zapadnih imperijalističkih zemalja.

Ipak, hrvatski domoljubi, komunisti, nisu čekali proglase i pozive koji su kasnije zaredali. Krenuli su u akcijuSvjesni velikog preokreta na istoku, ali i potrebe da u narodnooslobodilačkoj borbi daju doprinos slomu fašizma i stvaranju nove državne zajednice – federativne Jugoslavije, u kojoj će, kako su se nadali, i Hrvatska biti ravnopravna savezna država.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr