Nakon objave u Pozivu pokrenule su se institucije: Inspektori došli u Sveti Filip i Jakov zbog sporne terase

Mještani i turisti u općini Sv. Filip i Jakov ogorčeni su zbog terase koja je izgrađena na kulturnom dobru, bez građevinske dozvole.Radove su zabranili konzervatori.

“Budući da općina nije tražila prethodno odobrenje, Konzervatorski odjel u Zadru Ministarstva kulture i medija obavio je očevid i izdao Rješenje o neprihvatljivoj montažnoj konstrukciji u zaštićenom perivoju koje je dostavljeno na daljnje postupanje nadležnim tijelima”, stoji u dopisu Ministarstva kulture i medija.

Zašto ne poštuje zakon, načelnik Svetog Filipa i Jakova reporteri Sanji Jurišić pojasnio je prije nekoliko dana.

“Vi morate naći model, bez obzira na zakone i Hitler je imao zakone. On je rekao, mali čovjek, neka žena, od 30 ili 25 godina, da treba židove ubijati. Točno. Židove treba ubijati. U onom trenutku kad bi vi došli , zakon kaže da se židovi ubijaju. Sad je zakon da lokalna samouprava ne može raditi plaže. U čemu je razlika? Za 10, 15 godina o tome će se pričati”, rekao je 20. lipnja Zoran Pelicarićnačelnik Općine Sveti Filip i Jakov.

“Pa nitko ne može graditi i ne smije se graditi bez odgovarajuće dokumentacije, odnosno građevinske dozvole i elaborata koji prethode izdavanju građevinskih dozvola”, kaže. Oleg Butković.

Ali načelniku su ne čekaju pa pojašnjavaju zašto nije pričekao građevinsku dozvolu. “Ja smatram da čovjek, Hrvat, mora biti kornjača. Što to znači? Njemu je malo 60 godina da riješi svoje probleme, Hrvat, za razliku od plemena Nijemca i Austrijanca, živi 200 godina. Jer realno u tome pojedinačno može, ne govorimo javno , ostvariti svoje uspjehe”, rekao je Pelicarić.

Tezu o kornjači demantira resorni ministar graditeljstva. “Proces ishođenja građevinske dozvole nije dug i ne može biti uopravdanje nekome da gradi bespravno. I nema tu opravdanja nikakvog za provođenje bespravne, divlje gradnje”, kažeBranko Bačićministar graditeljstva.

Zadarski župan Božidar Longin o cijeloj aferi i dalje šuti. Sada su na redu institucije.

Reporter Mikić javio se uživo u Dnevniku Nove TV iz Svetog Filipa i Jakova.

“Prema informacijama koje su mi potvrđene iz Državnog inspektorata, danas ujutro ovdje su već stigli inspektori, riječ je o sanitarnoj i građevinskoj inspekciji”, kazao je Mikić.

Razgovarao je sa Sinišom Prtenjačom, koji je i dojavio za ovaj slučaj, te ga je upitao kakva se poruka šalje ovakvim načinom rada. “Mislim da je to načelnik jučer lijepo rekao. Poruku šalje Plenkoviću i Ministarstvu, da su oni kao kornjače, spori, i da on može raditi kako hoće. Ljudima je to poruka da rade kako hoće, jer ako čekaju dozvole, čekat će 60 godina “, kazao je Prtenjača.

Naglasio je kako od institucija, Ministarstva, ministra Butkovića i premijera Plenkovića očekuje da zaustave ove radove. Na pitanje tko će mu nadoknaditi gubitke, odgovara: “Nitko.”

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Pucao je

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr