Nakon Dodikovog napada na Ustavni sud BiH, iz EU stigao pljusak: “Raskid suradnje za žaljenje”

“Glasanje predstavlja jasno odstupanje od očekivanja koji je uslijedio nakon dodjele (BiH) statusa kandidata za članstvo u EU. Prekid suradnje na ostvarivanju ključnih prioriteta EU je vrijedan žaljenja i potpun protivno željama i interesima svih građana Bosne i Hercegovine“, stoji u reakciji koju potpisuje glasnogovornica EEAS-a Nabila Massrali.

Time se EU pridružila brojnim osudama vlasti u RS-u na čelu s Milorad Dodikzbog pokušaja blokade rada Ustavnog suda jer im se ne sviđaju odluke tog suda i odbijaju ih provesti.

Narodna skupština RS-a u utorak je, na Dodikov poticaj, usvojila zakon kojim je i formalno zabranjuje provedba presude Ustavnog suda na teritoriju tog entitetašto je izravno kršenje ustava BiH i Daytonskog sporazuma, čiji je ustav sastavni dio.

U izjavi u ime EU glasnogovornica EEAS ističe kako su autoritet i integritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao najvišeg sudskog tijela Bosne i Hercegovine neupitni a odluke, koje su konačne i obvezujuće u cijeloj zemlji, moraju se poštovati.

U priopćenju se navodi da EU dosljedno pokazuje da je lojalan partner državi Bosni i Hercegovini uz neupitnu podršku njenoj perspektivi ulaska u EU kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr