FOTO Nakon 72 sata, svi timovi spašavatelja uspješno izašli iz jame!

Jamski sustav Crnopac odabran je zbog zahtjevnog terena koji je poslužio kao idealan “poligon” za vježbanje raznih kompleksnih tehnika spašavanja iz područja speleospašavanja.

Na vježbi je sudjelovalo više od stotinu sudionika, uključujući predstavnike organizatora, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Ravnateljstva civilne zaštitespeleospasilačke službe Slovenije, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vježba je održana radi uvježbavanja i podizanja razine osposobljenosti modula za sudjelovanje u međunarodnim misijama, obuka logističke potpore za postizanje samodostatnosti, provjera kontinuiranih operativnih aktivnosti u speleološkim objektima i uvjetima CaveSAR-a te implementacija naučenih lekcija u standardnom operativnom postupku. Bila je to i prilika za razmjenu iskustva s modulom za speleospašavanje iz Slovenije, Poljske i Španjolske…

Kroz vježbu je bilo zamišljene scenarije da je u složenom speleološkom objektu na lokaciji dubine 500 metara, dva kilometra od ulaza u jamu, speleolog doživio nezgodu iza uskog prolaza.

Plan spašavanja bio je planiran u vremenskom razdoblju od tri dana kako bi se kroz tri dionice izmijenile tri ekipe spasitelja. Prvi spašavatelji ušli su u jamu u četvrtak u 14h. Prijevoz je započeo u petak ujutro, a trajao je do preuzimanja druge ekipe u subotu ujutro. “Nesretna” osoba je izašla u nosilima iz jame u subotu u 21h. Vježba je uspješno završila u nedjelju u 14h, povratkom svih spašavatelja u bazu, nakon čega je obavila analizu vježbe. Ukupno vrijeme trajanja vježbe spašavanja u speleološkom objektu je 72h.

Spasilačke ekipe trebaju biti samostalne kako bi mogle spavati i boraviti u podzemlju, od planiranja kvalitetnih obroka do optimalne težine opreme za kampiranje koju moraju sa sobom ponijeti. U dubinskim ekipama nalaze se najiskusniji i fizički najspremniji spašavatelji, koji dionice spašavanja opremaju segment po segmentu i tako transportiraju nesretnu osobu kroz dionice, dok liječnik cijelo vrijeme brine o nesrećenoj osobi, do izlaza na površinu.

Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite bili su uključeni i kao logistička potpora vježbi te kao dio upravljača skupine vježbi.

Terenska vježba “Jamski sustav Crnopac 2023.” nastavak je osposobljavanja Modula za speleospašavanje Republike Hrvatske, a HGSS je u sura

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr