I Vatikan ima što reći o izazovima u razvoju umjetne inteligencije

Naslovna slika ovog članka, za koju su neki isprva vjerovali da je riječ o stvarnoj fotografiji, nedavno se pojavila na društvenim mrežama i odmah postala internetska meme. Dakako, riječ je o ilustraciji nastaloj uz pomoć AI alata Midjourney, jednog od boljih AI ilustratora trenutno, s vrlo realističnim i, u svakoj novoj iteraciji, još boljim rezultatima. Ne, ta ilustracija nije jedino što sada povezuje papu Franju, tj. službeni Vatikan i umjetnu inteligenciju.

Nedavno je pokrenut Institut za tehnologiju, etiku i kulturu (ITEC), a osnivači su mu Centar za primijenjenu etiku Markkula i vatikanski Dikasterij za kulturu i obrazovanje. Institut ima misiju okupljati vodeće ljude poslovne zajednice, civilnog društva, znanosti, vlasti i predstavnike svih vjerskih skupina, kako bi zajednički promišljali o utjecaju tehnologije na društvo.

Postavljanje etičkih okvira

“U današnjem tehnološkom svijetu koji se brzo razvija, organizacije se suočavaju s jedinstvenim etičkim izazovima u vezi s pitanjima privatnosti, jednakosti, transparentnosti i odgovornosti”, stoji na stranicama ITEC-a. Ističu i kako su istraživanja pokazala da oko 90% ljudi smatra da, unatoč brzom napretku tehnologije, ne postoji okvir koji bi se bavio postavljanjem etičkih temelja za taj razvoj. ITEC ima cilj, dakle, popuniti tu prazninu.

Vatikan ovdje igra ulogu posrednika, tj. svojim utjecajem želi okupiti stručnjake, koji će potom raditi na ključnim etičkim pitanjima. “Papa je uvijek imao širok pogled na svijet i čovječanstvo, a vjeruje da je tehnologija dobra stvar. Ali kako je razvijamo, dolazi vrijeme za postavljanje dubljih pitanja”, poručio je svećenik Brendan McGuirejedan od savjetnika ITEC-a.

Kao prvi korak u najavljenom smjeru, ovaj institut izdao je i svoju prvu publikaciju. Riječ je o priručniku “Etika u doba disruptivnih tehnologija: Operativni putokaz”. ITEC-ov priručnik namijenjen je organizacijama koje se bave umjetnom inteligencijom, a nudi im plan za poboljšanje upravljanja etičkim praksama i probijanje kroz šumu novih tehnologija. Osim umjetne inteligencije, tu se spominju i strojno učenje, enkripcija, praćenje i drugo – sve uz poštivanje visokih etičkih standarda.

Knjiga je podijeljena na glavne ideje, koje su zatim detaljnije razrađene preporukama i koracima koje bi organizacije trebale primijeniti u svom radu kako bi njihove aktivnosti bile za opće dobro čovječanstva i okoliša.

Priručnik od 140 stranica u .pdf obliku možete besplatno preuzeti ovdje (nakon kratke prijave).

Više o temiIzvor:Bug.hr