Nevjerojatna priča s juga Hrvatske: Luksuzne jahte danima usidrene za

Privatnim zrakoplovima bogati gosti slijeću u Zračnoj luci Dubrovnik, a za to vrijeme na cavtatskoj rivi čeka ih posada.

Organizirano uz posebnu dozvolu izlaze tik uz rivu – indijski kralj čelika Lakshmi Mittal i supruga ulaze u brod i plove prema svojoj luksuznoj jahti. Čeka ih 111 metara duga Alaiya vrijedna 300 milijuna dolara – na potpuno besplatnom sidrištu.

“Privatni putnici slijeću, imaju VIP uslugu, novi terminal i jako dobro radi. Od zračne luke do broda treba možda 10 minuta”, kaže. Ivo Kraljagent za jahte.

Abramovićeva jahta Eclipse godinama je bila stalan gost upravo u toj uvali – znala je biti usidrena i po nekoliko mjeseci. “Dok se pred Dubrovnikom i Lokrumom vez ovakvim jahtama naplaćuje i više od 1000 eura na dan u špici sezone – ovdje je ovakvo sidrenje besplatno”, kaže reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Iz Općine Konavle kažu da to žele promijeniti: “U suradnji s nadležnim tijelima stvaramo pretpostavke da bi se moglo obavljati sidrenje i naravno obavljati naplatu. Glavna intencija je uvesti reda oko sidrenja i zbrinjavanja otpada i svih drugih stvari”, rekao je Miljenko Mikulić iz Općine Konavle.

Jer nerijetko su u Cavtatu bili svjedoci – neodgovorni agenti sami su otpad s brodova iskrcavali na kopnu. Jahte moraju zatražiti odvoz otpada.

“Nekakvih 500 do 600 eura je račun, plus izlazak kamiona, s PDV-om će biti oko 1000 eura. Jedno pražnjenje. Koliko ih ovisi o njima i koliko gostiju imaju jahti”, kaže Pavo Arbulić iz Zelenila Konavala.

Iz Županijske lučke uprave kažu da traže najbolje rješenje po pitanju naplate sidrenja ispred Cavtata i Plata. Za to vrijeme od sidrišta ispred Dubrovnika na godinu se uprihodi i oko 100 tisuća eura.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na no

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr