Stravični prizori: Narkomani zaposjeli dječji park, ovisnica usred bijelog dana konzumira drogu

U središtu Zagreba – narkomanske igle. Krvave i opasne, a tik do djece i vrtića. Da bi stvar bila još gora, pronašla su ih djeca dok su se igrala u parku na Jarunu. Nitko od roditelja od straha ne želi pred kamere. I sami su nailazili na šprice.

Koliko je situacija ozbiljna, svjedoči i video na kojem se vidi kako usred bijela dana ovisnica konzumira drogu u obližnjoj ulici.

u blizini parka su i dva dječja vrtića. Kažu nam, svjesni su problema. Traže pomoć od Grada. “Zaključavanje igrališta, rasvjete i kamere omogućilo bi sigurnost i zaštitu zdravlja djece kod igre te općenito sigurnost svih ostalih korisnika parka.”

O svemu je obaviještena i policija. Zaprimila je ukupno sedam prijava. “Doista smo pronašli šprice i policijski službenici zbrinuli su ih u posebne spremnike za taj otpad”, kazala je glasnogovornica PU zagrebačke. Marija Goatti. Ne žele otkrivati ​​više detalja, ali kažu – policija patrolira oko dječjeg parka: “Važno je građanima poručiti da smo pažljivi i budite te brinemo o sigurnosti i mladima i djeci.”

Zbog sigurnosti Grad će postaviti kamere i javnu rasvjetu. “Park je zaista bio napušten i onečišćen, a Zrinjevac i Čistoća odradili su svoj dio posla. Raskrčili su stvari, odnijeli su sav otpad, čak i onaj opasni”, kazao je Korlaet ranazamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

Kad padne mrak, u parku se ništa ne vidi, a danju se skrivaju u obližnjem grmlju, kažu nam roditelji, koji su zgroženi svime što se događa. Nadaju se rješenju prije nego što se dogodi neka tragedija. U ovakvim slučajevima nadležni apeliraju – niti slučajno dirati igle, već sve odmah prijaviti policiji.

O temi ovisnosti razgovarala je reporterka Matea Ćorić BrunovićŽeljkom Petkovićempomoćnikom ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga.

Petković je istaknuo da kod bilo kojeg pronalaska narkomanskih iglica treba obavijestiti udruge koje prikupljaju infektivni otpad, a popis tih udruga dostupan je na stranici HZJZ-a. “Ili kontaktirajte nas kako bi se te igle i šprice maknule s nekog područja, osobito onoga na kojem se igraju djeca. Bilo je nekada slučajeva da se netko i nabode, najčešće se radilo o policijskim službenicima. Bitno je da u slučaju pronalaska takvih igala reagirati i maknuti ih s ulice.”

Na pitanje čime se mogu zaraziti ako se zapnu za tu igru, kaže: „Svaka intravenozna droga je problematična s njom se povezuju određene zarazne bolesti. Najčešće se radi o nekim oblicima hepatitisa.

U Hrvatskoj postoji sustav zamjene igala i većina ovisnika koji su intravenozni konzumenti uzimaju sterilne igle i šprice. Na taj je način stopa zaraze hepatitisom vrlo niska.”

Kazao je kako je prema posljednjim podacima iz Europskog izvješća o drogama, koje će biti predstavljeno pred saborskim odborom, primjetan zabrinjavajući porast konzumacije droge, naročito stimulansa. “Pritom mislim na kokain, amfetamin, esktazija ja kanabis.”

Dnevnik Nove T

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr