100 kilograma pšenice po cijeni od pet kuglica sladoleda, poljoprivrednici ljuti: “Naša država ne vidi prijetnju”

Je li normalno da za cijenu jedne kifle ratar na kontinentu mora isporučiti četiri kilograma pšenice, a na moru čak i do osam kilograma, u Baranji istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

“Sto kila pšenice, ako je kuglica sladoleda 2,5 ili 3 eura, mojih 100 kg pšenice treba za pet kuglica sladoleda ili banana-split, nije li to poražavajuće za hrvatskog seljaka i strašno?”, pita se ratar Petar Pranjić iz Novog Čeminca.

Velike su razlike u Europskoj uniji, u Hrvatskoj je 160 eura za tonu susjednoj Mađarskoj 240 eura.

“Svi se pitamo kako je to moguće? Željeli smo u EU, zašto cijene nisu identične onima u Europskoj uniji?”, dodaje.

Navodi da su poljoprivrednici i Poljoprivredni fakultet Osijek dali su izračune.

“Naš ulaganje u hektar košta 13.500 kuna ili 1950 eura. Dobivamo oko 500 eura s hektara. Naša cijena – neka bude burzovna, kao ona u Budimpešti, od 240 do 260 eurada se pokrijemo, a ne da zaradimo“, kazao je Pranjić.

U petak sastanak s resornom ministricom

Od sastanka s resornim ministrom svi se, kaže, nadaju najboljem Marijom Vučković u petak.

“Očekujemo da ćemo biti zaštićeni, da će cijena biti zaštićena i da ćemo biti adekvatno plaćeni. Ne možemo svoje cijene temeljiti na ukrajinskom pšenica. Oni proizvode pod ratnim uvjetima s kojekakvim otrovnim pesticidima, mi imamo zadane uvjete iz Bruxellesa. Zašto bi se vodili za njima?”, kazao je Pranjić.

Ako u petak ne bude zadovoljavajućeg dogovora, kaže da bi to mogao biti veliki problem. Na pitanje hoće li voziti pšenicu u Mađarskunavodi kako ga je – strah.

„I Mađarska je preplavljen ukrajinskom pšenicomprva je Ukrajini, ali oni to pametno rješavaju – ograničavanjem, zabranom, tranzitom, naši ne rade ništa”, rekao je.

“Naša država ne vidi nikakvu ugrozu. Vozit ćemo je, dapače, a bojim se da ovu kvalitetu koju sad postižemo, kiše su isprale, hektolitri i prinose su niski – hoćemo li imati što odvesti. Proizvest ćemo samo za naše potrebenema više milijun tona nego 500 ili 600″, zaključio je Pranjić.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr