VIDEO Biznis s marihuanom u zagrebačkom prigradskom naselju: “Ima toga sve više…” U Virovitici pak pao i

U polju u Odri 45-godišnji muškarac sakrio je sadnice marihuane. Za 160 stabljika u njihovoj blizini sumještanima je prvi glas.

“Nije ni prvi ni zadnji, ima toga sve više”, rekla je susjeda Luiza reporterki Dnevnika Nove TV Dini Ćevid.

“Tu je jako plodno tlo, da sam znao, možda bih i ja uzgojio koji kvadrat”, rekao je uz smijehDamir i dodao da, ako je netko od njegovih susjeda uzgajao marihuanu, sigurno mu je dobro sakrio.

Ali nije dovoljno dobro da mu zagrebačka policija ne uđe u trag.

“Za sve te igraju na element da se ne vide sa ceste odnosno da ne može netko tako jednostavno zalutatati, ali policija nikad ne luta, mi smo to pronašli”, rekla je Marija Goatti iz PU zagrebačke i objasnili da je riječ o njihovom operativnom radu, a ne o informiranju građana.

Udvostručila se ne samo potrošnja marihuane, ali i postotak THC-a u prirodnom proizvodu. U odnosu na razdoblje od prije 10 godina veći je za 60 do 70 posto.

“Sam uzgoj kulture je drugačiji, većina marihuana se sada počinje raditi unutarnjim uzgojem koji traži enormnu količinu, energiju, vodu i pesticide zbog kojih raste ta potentnost, objasnio je pomoćnik ravnatelja HZJZ-aŽeljko Petković

Zato je opasna sama konzumacija. “Ono što zabrinjava je trend da se miješa prirodni kanabis sa sintetičkim iu tom miješanju nitko ne zna koji je pravi omjer što može izazvati određene zdravstvene probleme”, naglasio je Petković.

Tržište marihuane je najveće tržište droge u Europi. Na njega otpada 70 posto cijelog tržišta, a takav je odnos iu zapljeni. Koliko je dostupna marihuana, potvrđuju i mladi.

“Znam po svojim pijateljima koji imaju prijatelje koji konzumiraju i mislim da se lako može nabaviti”, rekla je dobro.

Student medicine Martin rekao je da ima pluseva i minuseva, neovisno o tome što je ljekovita, a kad bi je i sam želio nabaviti, trebalo bi mu svega pola sata da do nje i dođe.

52 sadnice posađene su iu Svetom Ivanu Zelini. Policija je objavila i video osmišljenog navodnjavanja sadnica.

“Sakupljanje kišnice, potom se ta kišnica stavlja u bačve ili kanistre i cijevima dovodi do tih sadnica. Mi smo dvojicu muškaraca upravo uočili prilikom dovršetka navodnjavanja zadnjeg dijela takve plantaže marihuane”, objasnio je Goatti iz zagrebačke policije.

I na području Virovitice zaplijenjeno je 15 stabljika marihuane te razna tehnička pomagala, a jedan od trojice osumnjičenih za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama je i policijski službenik.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr