NATO saveznici postigli su važan dogovor o ulaganju u svoje vojne snage u budućnosti

Uoči summita

Naboj Hina, 07. srpnja. 2023. @ 23:18

Sjedište NATO-a
Sjedište NATO-aFotografija: Afp

Saveznici u NATO-u postigli su dogovor o podizanju cilja saveza za vojnu potrošnju na najmanje 2 posto nacionalnog BDP-a, rekli su Reutersu dvojica diplomata kasno u petak, uoči summita u Vilniusu sljedećeg tjedna kada se očekuje da će dogovor biti potvrđen.

Trideset i jedna zemlja složila se o “trajnoj obvezi ulaganja najmanje 2 posto” svog BDP-a u svoje vojne snage u budućnosti, rekla su dvojica diplomata koji su željeli ostati anonimni.

Dogovor o novom cilju izdvajanja za vojsku bio je jedno od otvorenih pitanja uoči dvodnevnog samita NATO-a u utorak i srijedu u glavnom gradu Litve.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg namjeravao je sadašnji vojni cilj NATO-a od 2 posto nacionalnog BDP-a učiniti minimalnim zahtjevom, a ne s ciljem kojem treba težiti.

Godine 2023., prema procjenama NATO-a, čak i stari cilj ispunit će samo 11 od 31 članica saveza – SAD, Britanija, Poljska, Grčka, Estonija, Litva, Finska, Rumunjska, Mađarska, Latvija i Slovačka.

Cilj je postavljen 2014., kada su se čelnici NATO-a složili povećati potrošnju na 2 posto BDP-a za obranu u roku od jednog desetljeća.

Na početku su Kanada, Slovenija, Turska, Španjolska, Belgija i Luksemburg, čiji su izdaci za obranu bili ispod 1,4 posto BDP-a.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr