Kolone na putu do mora: Nesreća prije Karlovca, HAK apelira na vozače

Stanje na cestama

Naboj A. Ž., 09. srpnja. 2023. @ 10:10

Kolone vozila u smjeru mora - 11
Kolone vozila u smjeru mora – 11Foto: Marko Todorov/Cropix

Gužve na cestama konstanta su i drugog dana srpanjskoga vikenda. Iz HAK-a i policije opetovali su upozorenje vozačima o održavanju sigurnosnog razmaka i pozvali na strpljivost.

Turistička sezona u punom obimu tek je počela, a to znači i velik broj vozila na cestama i autocestama, kao i povećanu mogućnost prometnih nesreća.

Nažalost, i jutros ih je već bilo par, i to u smjeru mora. Jedna se dogodila između čvorova Jastrebarsko i Karlovac, a druga između čvorova Novigrad i Bosiljevo, pa je nastala kolonai vozi se usporeno.

Na većini cesta u smjeru mora prometovati srednji i povremeni udar, a HAK i policija apeliraju na vozače da održavaju razmak između vozila.

Pozivaju vozače da se prije polaska na put informiraju o stanju na cestama i prate što se događa u prometu, a sve aktualne prometne informacije mogu se provjeriti na HAK-ovim službenim stranicama.

Podsjećaju i HAK i policija nekoliko ključnih savjeta koji će dobro doći svima onima koji kreću na put:

  • pripremite se na gužvu, dobro isplanirajte kada ćete krenuti i kako ćete voziti
  • nemojte krenuti na put odmah nakon posla, odmorite, predahnite
  • u uvjetima velike gustoće prometa smanjite brzinu i povećajte razmak jer on postoji s razlogom – da bismo se stigli zaustaviti ako se ispred nas događa nešto iznenadno, možda prometna nesreća, vozilo u kvaru, neki predmet na kolniku koji trebamo zaobići
  • svakako se češće zaustavljajte i osvježite ako putujete na velike udaljenosti i rashlađujete se
  • nužan je i dobar servis automobila prije polaska, pogotovo ako se ne vozite često na duge relacije
  • provjerite ulje, filtere, spremnik goriva je li pun jer ne znate koliko će vam ga trebati
  • vodite računa ili pneumatiku, da je tlak ispravan, kao i teret koji prevozite i dobro ga osigurajte. Ako vam ispadne, nemojte se vraćati po taj teret, ostanite tamo gdje je to moguće, nadležne službe obavit će svoj posao

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr