Ericsson zaključio drugo tromjesečje s neto gubitkom

Švedski proizvođač telekomunikacijskih mreža Ericsson u petak je izvijestio da je zbog troškova restrukturiranja drugo tromjesečje zaključio s neto gubitkom, istaknuvši i oštar pad prodaje u Sjevernoj Americi.

U razdoblju od travnja do lipnja Ericsson je zabilježio neto gubitak od 600 milijuna kruna (52,1 milijun eura). U istom prošlogodišnjem razdoblju poslovali su s neto dobiti od 4,7 milijardi kruna.

Tvrtka ističe troškove restrukturiranja od 3,1 milijarde kruna, koji uglavnom uključuju isplate otpuštenim radnicima, procjenjujući da će oni doseći sedam milijardi kruna u cijeloj godini.

Ericsson smanjuje troškove kako bi se prilagodio manjoj potrošnji kupaca među telekomunikacijskim tvrtkama. U veljači je najavio da će otpustiti 8500 radnika.

Kada se izuzmu troškovi restrukturiranja, Ericssonova operativna dobit više je nego prepolovljena, na 2,8 milijardi kruna.

Neto prihod porastao je tri posto, na 64,4 milijarde kruna. Kada se isključuju promjene valutnih tečajeva i jednokratne stavke, prihod je na razini grupe pao za devet posto, odražavajući 13-postotni pad u ključnom poslovanju s mrežnom opremom.

U Sjevernoj Americi je organski prihod u tom dijelu poslovanja prepolovljen

Više o temiIzvor:Poslovni.hr