Bolt uveo AI sustav ocjenjivanja korisnika romobila

Tandemska vožnja, naglo kočenje i nepravilno parkiranje samo su neki od prekršaja koji detektiraju nove pametne značajke Boltovih električnih romobila.

Zahvaljujući AI sustavu ocjenjivanja korisnika, uvedenom kako bi dodatno unaprijedio sigurnost korisnika i ostalih sudionika u prometu, prijestupi vozača romobila automatski će se zabilježiti te će utjecati na izračun ukupne ocjene. U slučaju neoprezne vožnje, korisnik najprije dobije upozorenje, a ako se tijekom sljedećih pet vožnji ponovi prekršaj, slijede ograničenja kao što su smanjenje brzine električnog romobila ili privremeno blokiranje pristupa platformi, objavili su iz Bolte.

Tri koraka evaluacije

Evaluacija korisnika na platformi Bolt provodit će se u tri koraka, a ukupna ocjena ovisi o nastojanju korisnika da se poboljša. Tako, primjerice, ako korisnik zbog počinjenih prekršaja dospije između 2 posto najviše ocijenjenih, sustav će ga upozoriti i poslati mu edukativni materijal sa savjetima kako ispraviti svoje ponašanje prilikom korištenja romobila.

Nastave li se prekršaji tijekom sljedećih pet vožnji, korisnik može očekivati ​​ograničenje maksimalne brzine romobila na 15 km/h. Ostane li vozač i dalje neoprezan i time neodgovoran sudionik u prometu, u trećoj će mu se fazi pristup platformi onemogućiti na tjedan dana. Korisnicima koji nastavljaju s neopreznom vožnjom i ne mijenjaju svoje navike suspenzije će se neograničeno primjenjivati.

“Stroga politika nepravilnog i rizičnog ponašanja u prometu”

“Bolt je prvi pružatelj usluga mikromobilnosti koji na tako sveobuhvatan način mjeri i nastoji korigirati vozačevu sklonost nesigurnoj vožnji i nepravilnom parkiranju, čime pokazujemo kako nam je sigurnost svih dionika u prometu glavni prioritet. Želimo biti pozitivan primjer koji će svojim dobrim praksama utjecati na razvoj ove vrste usluga u hrvatskim gradovima, ali i na druge industrije kako bi i one poboljšale svoje sigurnosne standarde”, istaknuo je Ivan Begović, direktor za mikromobilnost Bolta za Hrvatsku i Sloveniju te dodao: “Bolt je do sada imao prilično oštru politiku u slučajevima nepravilnog i rizičnog ponašanja u prometu, međutim nova će nam pravila omogućiti otkrivanje onih koji možda ni sami nisu svjesni da opetovano krše pravila.”

Mnoga rješenja sustava ocjenjivanja korisnika Bolt romobila, zasnovana na umjetnoj inteligenciji, postupno su uvođena dok se s vremenom povećala njihova preciznost i učinkovitost. Tako je, primjerice, prošle godine pokrenuta inicijativa za podešavanje vožnje udvoje. Korisnici koji su to činili upozoreni su putem aplikacija, a rezultati testova u zemljama gdje je implementirana ova mogućnost pokazuju kako većina korisnika nije ponovila tandemsku vožnju.

“Edukacija na prvom mjestu”

“Vjerujemo da će edukacija naših korisnika doprinijeti sigurnijoj vožnji, au suprotnom spremni smo primijeniti stroge mjere. Suspenzija korisnika zadnje je rješenje u slučaju da edukacija, koja je naš prvi korak, a potom i smanjenje brzine romobila, ne daju očekivane rezultate. Ne, i dalje se vodimo činjenicom da edukacijom možemo pomoći ljudima da shvate koliko su sigurnosne mjere važne i potaknuti ih na njegovo ispravne navike u vožnji i parkiranju.” zaključio je Beg

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr