Skrivena prilika za ulaganja u nekretnine

Cijene zemljišta nisu tako visoke, a obilje netaknutog prirodnog bogatstva sve je zanimljivije turistima koji osim mira žele i avanturu.

U izazovima današnjeg vremena koje karakteriziraju konstantne promjene, brzi napredak, rast cijena i nedostatak kvalificirane radne snage, poduzetnici se nalaze u neprestanom razmišljanju kako bi osigurali održivo poslovanje te učestalo razmišljati o disperziji rizika.

Oni koji su akumulirali određena financijska sredstva, galopiraju prema daljnjem razvoju svoje osnovne djelatnosti, u smislu automatizacije, digitalizacije, energetske neovisnosti, osiguranju odgovarajućih kadrova potrebnih za kontinuitet poslovanja.

Investicije u ruralna područja

Djelatnost koju danas prati brzi rast cijena, ali i nedostatak radne snage, a koja, s druge strane, stvara visokovrijednu proizvodnju za kojom potražnja i dalje raste – građevinarstvo. Građevinari, poučeni krizom do prije 15-ak godina, a kako se danas nalaze u vremenu kada su njihove usluge izuzetno tražene, kontinuirano razmišljaju o disperziji rizika, traže nove prilike, pokušavaju se uložiti u drugu djelatnost koja osigurava svoju likvidnost u vremenu kada se stvari mijenjaju. .

Često se, a opet oslanjajući se na svoju osnovnu djelatnost, okreću ulaganjima u turizmu, s obzirom da već imaju iskustvo u realizaciji projekata i potrebna sredstva za izvođenje radova, ili dijela radova. Ako su specijalizirani, imaju cijeli niz poznatih kooperanata s kojima mogu projekt dovesti do kraja, zatim iskustvo u upravljanju i kapitalu ili barem dio potrebnog kapitala (a za ostale postoji mogućnost duga).

S tim se poduzetnicima susrećemo u potrazi za atraktivnim lokacijama pogodnim za ulaganja u infrastrukturu koja će se koristiti u turističke svrhe, bilo da se radi o vilama s bazenima, boutique heritage hotelima, apart hotelima ili više smještajnih jedinica s bazenima. Odluče li se za obalu, teško je pronaći odgovarajuću lokaciju, a što se tiče cijena kvadrata, one su dosegle svoj maksimum u zadnjih 10 godina i kao takve povećavaju vrijednost cijele investicije.

Međutim, Hrvatska u kojoj je turizam strateška grana, intenzivno radi na razvoju i daljnjim ulaganjima i to u destinacijama koje tek želi promovirati, i na taj način podići kvalitetu života stanovnika pojedinog kraja. Pogledajmo samo do jučer neatraktivnu unutrašnjost Dalmacije – Dalmatinsku Zagoru. Po toj regiji počele su nicati atraktivne smještajne jedinice.

Ovo područje kojega nije zahvatila betonizacija, te se može ponuditi osamu i mir – za one koji teže takvom obliku odmora. Tu je i blizina mora, većih mjesta i blizina izletišta zanimljivih za turistička obilaženja. Za one željne outdoor i adrenalinskog turizma, ovo područje je upravo ono što tražite.

Tako su ova zabačena područja unutrašnjosti Dalmacije sve zanimljivija investitorima. S jedne strane, cijene zemljišta nisu tako visoke, obilje netaknutog prirodnog bogatstva sve je zanimljivije turistima koji osim mira žele i avanturu, a opet brzo stižu do urbaniziranih sredina i popularnih izletišta.

Dalmatinska zagora kao potencijal

Istražujući unutrašnjost Dalmatinske zagore, zanimljiv produženi vikend proveli smo u okolici grada Knina. Iznenadio nas je pomak u razvoju samog grada u smislu značajnih infrastrukturnih ulaganja kojima se nastoji oživjeti turizam. Velika ulaganja koja su provedena iz dostupnih sredstava EU fondova, dovela su do obnove i uređenja starog dijela grada koji se smjestio u podnožje Tvrđave – jedne od najvećih i najstarijih europskih tvrđava.

Osim toga, uređene su šetnice uz rijeku Krku, biciklistička staza, au tijeku su i pripreme za otvaranje ulaza u Nacionalni park Krka. Sve je vezano uz stari dio grada Knina čije kamene kuće vape za obnovu i uređenje. Ovaj pogled na staru gradsku jezgru upravo podsjeća na male gradove Toskane ili naše Istre.

Potaknuti kapitalnim aranžmanima koji omogućuju EU fondove, sramežljivo se pojavljuju privatni investitori, prvenstveno oni koji su prepoznali priliku i motivirani su iz više razloga. Cijene starih kamenih objekata su pristupačne – nisu dosegle svoj maksimum i kao takve predstavljaju investicijsku priliku.

Nadalje, obilje prirodnih bogatstava okolice grada Knina predstavlja značajan potencijal za razvoj outdoor i adrenalinskog turizma koji promoviraju lokalne agencije i udruge. Smještajni kapaciteti samog grada nisu značajni, ali potencijal za razvoj je velik, osobito u starom dijelu grada.

Sami smještajni kapaciteti Knina nisu značajni, ali su potencijali za razvoj veliki/D. Jaramaz/PIXSELL

Taj dio Knina ima veći broj starih kamenih kuća koje su sada ruševni objekti. S druge strane, novouređene kamene stube kojima se mogu obići sve te stare kamene kuće predstavljaju budući turistički dragulj, a na čemu su se svoj turizam razvili i već spomenuta Toskana i Istra.

Imali smo priliku susresti i pojedinačne strane ulagača koji su osigurali takve nekretnine i idu u daljnja ulaganja motivirani potencijalom razvoja s jedne strane i cjenovnom dostupnošću privlačnih mikro lokacija s druge strane. Promatrajući taj stari grad, nismo se mogli oteti osjećaju kako ovdje treba spojiti one ulagače koji traže nove prilike u cilju disperzije rizika, vlasnike koje nude svoje kamene ruševine i mogućnost povoljnog financiranja ulaganja u izgradnju smještajnih kapaciteta za razvoj turizma u nerazvijenom području.

Upravo to područje ima veliki potencijal za one koji žele disperziju rizika, a tu prvenstveno vidimo građevinske poduzetnike, ali i druge koji imaju isti motiv. Povoljne cijene nekretnina, atraktivne prirodne ljepote, blizina nacionalnog parka, provedena ulaganja u infrastrukturu koja stvara temelj za daljnja privatna ulaganja – sve to motivira privatna ulaganja u ovo područje.

Upravo za takve uloge osigurana su povoljna kreditna sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NRPO) koja su dostupna putem Razvojne banke HBOR-a, kroz Program „Ulaganja posebnih segmenata malog i srednjeg poduzetništva u okviru NPRO-a“. Investiciju je moguće pratiti kroz duge rokove otplate, poček, a kada je u pitanju turizam i do tri godine, što je dovoljno za osnivanje posla.

Definitivno, poduzetnici koji žele nove izazove, a spremni su ulagati u diverzifikaciju svojih proizvoda kao i disperziju rizika, NPOO je prilika u kojoj mogu pronaći povoljne i poticajne uvjete za svoj razvoj. Sredstva za investicije iz NPOO-a omogućuju poduzetnicima koji se ulažu u nerazvijena područja da se zaduže upravo po povoljnim uvjetima.

Projektna dokumentacija

Kako smo zalutali Zagorom, koja spada u nerazvijena područja, i ono što smo zatekli s obzirom na infrastrukturna ulaganja iz EU fondova krenulo nam je da vam predstavimo priliku za atraktivnu investiciju u turizmu, uz povoljne uvjete.

Privatna osoba pripremila je “teren” uz idejno rješenje za heritage boutique hotel upravo u starom dijelu grada i traži ulagača iz područja privatnog sektora. Projekt je moguće financirati iz programa NPOO-a, a oni koji imaju više strpljenja mogu čekati i novi natječaj iz EU fondova.

Predmetna investicija predstavljena je sljedećim primjerom:

Namjena: Investicija u izgradnju baštinskog boutique hotela sa smještajem

Više o temiIzvor:Poslovni.hr