Trenutno postoje četiri scenarija za globalne gospodarske izglede, najpozitivniji je 'meko slijetanje'

Središnje banke suočavaju se s iznimno teškom zadaćom istodobnog postizanja stabilnosti cijena, stabilnosti rasta (bez recesije) i financijske stabilnosti.

Trenutno postoje četiri scenarija za globalne gospodarske izglede. Tri podrazumijevaju potencijalno rizike s dalekosežnim ozbiljnim posljedicama za tržišta.

Najpozitivnije je “meko slijetanje”, gdje središnje banke u razvijenim gospodarstvima uspijevaju vratiti inflaciju na svoje ciljeve od 2% bez izazivanja recesije. Postoji i mogućnost mekšeg slijetanja. Ovdje se postiže inflacijski cilj, ali kroz relativno blagu (kratku i plitku) recesiju.

Pripitomljavanje inflacije
Treći scenarij je tvrdo slijetanje, u kojem povratak na inflaciju od 2% zahtijeva dugotrajnu recesiju s potencijalno ozbiljnom financijskom nestabilnošću (kao što su veće poteškoće banaka i akteri s visokim financijskim polugom koji imaju ozbiljne poteškoće u servisiranju duga).

Ako napori za pripitomljavanje inflacije izazovu ozbiljnu gospodarsku i financijsku nestabilnost, postaje moguć četvrti scenarij: središnje banke ustuknu i odluče dopustiti inflaciju iznad ciljanih razina, riskirajući promjene u inflacijskim očekivanjima i postojanju spirale plaća i cijena.

Kako sada stvari stoje, eurozona je već u tehničkoj recesiji, s padom BDP-a u četvrtom kvartalu 2022. i prvom kvartalu 2023., a inflacija je i dalje dobrano iznad cilja (unatoč nedavnom padu). Ujedinjeno Kraljevstvo još nije u recesiji, ali je rast naglo usporio i inflacija je i dalje tvrdoglavo visoka (iznad prosjeka država članica OECD-a).

I Sjedinjene Američke Države pogodilo je naglo usporavanje gospodarstva u prvom kvartalu, iako je temeljna inflacija (koja isključuje cijene hrane i energije) ostala visoka (iako pada, ostaje iznad 5%).

Čini se i da je oporavak Kine nakon COVID-a zastao, dovodeći u pitanje vladin relativno skroman cilj rasta od 5% za 2023. I druga gospodarstva s tržištima u nastajanju i granična gospodarstva bilježe relativno anemičan rast u odnosu na svoj potencijal (s iznimkom Indije ), a mnoga još pašteta od vrlo visoke inflacije.

Koji je od četiri scenarija najvjerojatniji? Iako je inflacija pala u većini naprednih gospodarstava, to nije učinila tako brzo kao što su se središnje banke nadale, djelomično zato što su između ponude i potražnje na tržištu rada i brz rast plaća pridonijeli inflatornom pritisku u radno intenzivnim uslužnim sektorima. Ekspanzivna fiskalna politika dalje potiče potražnju i doprinos postojanosti inflacije.

To je središnjim bankama otežalo ispunjavanje obveza po pitanju stabilnosti cijena. Tržišna očekivanja da su središnje banke završile s povećanjem kamatnih stopa i da će čak početi smanjivati ​​kamatne stope u drugoj polovici 2023. izjalovila su se.

Američke federalne rezerve, Europska središnja banka, Engleska središnja banka (BoE) i većina drugih velikih središnjih banaka morat će još više povećati kamatne stope prije nego što budu mogle zastati. Dok to čine, usporavanje gospodarstva postat će ustrajnije, povećavajući rizik od gospodarskih kontrakcija i novih dužničkih i bankarskih stresova.

Tko bi riskirao krize
Geopolitički događaji istodobno nastavljaju gurati svijet prema nestabilnosti, deglobalizaciji i većoj fragmentaciji. A sada kada oporavak Kine gubi na snazi, mora ili slijediti agresivne poticajne politike – s posljedicama za inflaciju na globalnoj razini – ili riskirati značajan podbačaj ciljeva rasta.

S pozitivne strane, rizik od ozbiljne kreditne krize smanjio se od bankarskih neuspjeha u ožujku, a neke su cijene sirovina smanjene (djelomično zbog očekivanja recesije), što je pomoglo ublažavanju inflacije robe. Rizik od tvrdog slijetanja (treći scenarij) stoga se čini nižim nego što je bio prije nekoliko mjeseci.

Međutim, uslijed tvrdoglavo visokog rasta plaća i temeljne inflacije koja primorava središnje banke na dodatno povećanje kamatnih stopa, kratka i plitka recesija sljedeće godine (drugi scenarij) postala je mnogo vjerojatnija.

Što je još gore, ako se ostvari blaga recesija, to može dodatno narušiti raspoloženje potrošača i poduzeća, stvarajući uvjete za ozbiljniji i dugotrajniji pad i povećavajući rizik od financijskog i kreditnog stresa.

Suočene s mogućnošću da se drugi scenarij razvije u treći, središnje banke mogle bi dopustiti da inflacija ostane znatno iznad 2%, umjesto da riskiraju izazivanje ozbiljne gospodarske i financijske krize.

Stoga trilema monetarne politike s početka 2020. ostaje. Središnje banke suočavaju se s iznimno teškom zadaćom istodobnog postizanja stabilnosti cijena, stabilnosti rasta (bez recesije) i financijske stabilnosti.

Koje su posljedice za cijene imo

Više o temiIzvor:Poslovni.hr