EU i Tunis potpisali strateško partnerstvo: “Ovo je nova etapa važna za cjelovito rješenje migrantske krize”

Olakšanje za obje strane

Naboj Hina, 16. srpnja. 2023. @ 22:09

Ursula Von der Leyen u Kais Saied
Ursula Von der Leyen u Kais SaiedFoto: AFP PHOTO / HO / TISKOVNA SLUŽBA PREDSJEDNIŠTVA TUNISA

Europska unija i Tunis potpisali su u nedjelju u Tunisu protokol o “cjelovitom strateškom partnerstvu” na području suzbijanja nezakonitih migracija, obnovljivih izvora energije i gospodarskog razvoja te zemlje Magreba.

Europska unija i Tunis potpisali su protokol o cjelovitom strateškom partnerstvu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora koji treba pridonijeti zajedničkom napretku, spomenuvši pet koraka, između kojih i selidbeni tov. Tunis je odskočna daska za tisuće migranata na putu u Europu preko Sredozemnog mora.

Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni i nizozemske Mark Rutte pratili su europsku čelnicu nakon njihova prvog posjeta prije mjeseca dana kada su iznijeli prijedlog o ovom partnerstvu.

Riječ je o “novoj etapi važnoj za cjelovitostrješavanje migrantske krize“, rekla je Meloni, uputivši poziv tuniškom predsjednikuKaisu Saiedukoji je bio u njezinu društvu, da u sljedećoj nedjelju dođe u Rim na sastanak na vrhu o migracijama.

Potonji se, pak, oglasio priopćenjem u kojem je istaknuo dio dogovora o “zbližavanju ljudi”.

Prema Meloni, partnerstvo između Tunisa i EU “može biti primjer uspostavi nove veze sa sjevernom Afrikom”. Rutte je pak ocijenio da će “sporazum biti koristan i za EU i za narod Tunisa”, podsjetivši da je EU glavni trgovinski partner i najveći investitor Tunisa.

Što se tiče imigracije, istaknuo je kako će ugovor omogućiti “bolje”. kontrolu nezakonite imigracije“.

Ugovor predviđa pomoć vrijednu 105 milijuna eura za suzbijanje nezakonite imigracije i proračunsku pomoć od 150 milijuna eura dok Tunis pritišće dug u visini 80 posto njegova BDP-a i nedostatak gotovog novca.

Europska trojka je prigodom svog prvog posjeta spomenula “makroekonomsku pomoć od 900 milijuna eura” koja bi se Tunisu mogla pružiti u obliku zajma u narednim godinama.

Von der Leyen je u nedjelju u Bruxellesu rekla da je “spremna pružiti tu pomoć čim se ispune uvjeti”.

Ova “pomoć” EU uvjetovana je dogovorom Tunisa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom kreditnom fondu, o čemu se dvije strane već mjesecima ne mogu dogovoriti.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr