Veliki interes Makedonaca za narodne obveznice

Osim koristi za građane, ministar financija rekao je da ulaganje u te obveznice pridonosi i rastu domaćeg gospodarstva jer će sredstva biti usmjerena u već planirane razvojne projekte.

Na prvoj aukciji državnih obveznica u četvrtak 1.283 građana Sjeverne Makedonije uložilo je ukupno 1.448.030.000 Mden (23 milijuna eura), dvostruko više od iznosa objavljenog u prospektu obveznica, javlja Makedonska novinska agencija.

“Na financijskom tržištu vladalo je veliko zanimanje za ovaj novi inovativni proizvod. Građani su prepoznali njihov interes i iskoristili priliku da ulažu u proizvod bez rizika koji nosi atraktivan prinos, čuvajući vrijednost svojih sredstava u vrijeme visoke inflacije”, ocijenio je ministar financija Fatmir Besimi.

Koristi od uvođenja ovog instrumenta na tržište, prema riječima Besimija, su višestruke. Osim koristi za građane, ministar financija rekao je da ulaganje u te obveznice pridonosi i rastu domaćeg gospodarstva jer će sredstva biti usmjerena u već planirane razvojne projekte. Dodatno, prema ministrovim riječima, obveznice će doprinijeti smanjenju neformalne ekonomije.

Minimalni iznos koji su građani mogli uložiti u obveznicu bio je 10.000 denara, bez gornjeg limita. Proces se odvijao preko korporativnih banaka.

“Aukcijom se završava postupak izdavanja popularnih obveznica, a slijedi postupak upisa popularnih obveznica u Središnjem depozitoriju vrijednosnih papira.

Kamatni prinos ulaganja građani će dobiti 20. srpnja 2024. za prvi god

Više o temiIzvor:Poslovni.hr