Državno poduzeće zatvorilo se na zahtjev da dobije 70% iz 2022. uplate u proračun

Prema financijskim iskazima društava u većinskom vlasništvu države, Ministarstvo financija Crne Gore rebalansom proračuna planiralo je dodatne prihode u iznosu od 40 milijuna eura.

Iako je Vlada Crne Gore zadužila odbore direktora u državnim poduzećima da 70 posto dobiju iz 2022. godine uplate u državni proračun, njihov zaključak dio državnih poduzeća ne poštuje, već dobit ostavlja na računima.

Takav je slučaj s Elektroprivredom (EPCG), hotelima Sveti Stefan, Budvanskom rivijerom, Marinom Barom, Željezničkim prevozom (ŽPCG), Montekargom…, piše podgorički Dan. Abazovićeva Vlada je rebalansom računala dodatnih 40 milijuna eura od državnih poduzeća. Osim 70 posto dobiti iz 2022., zadužili su upravni odbor i dioničare da 30 posto dobiju iz 2021. preusmjere u proračun.

Slijedi analiza
Ministarstvo financija je do 14. srpnja trebalo informirati Vladu o realizaciji zaključaka. Iz Dana su od Ministarstva financija, na čijem je čelu Aleksandar Damjanović, tražili podatke koliko su dobili novca od dobiti državnih poduzeća, te koja su poduzeća poštovala zaključke Vlade, a koja nisu.

“Zaključkom Vlade od 8. lipnja definirana je obveza Ministarstva financija da do 14. srpnja izvijesti o postupanju po usvojenoj informaciji o uplati dobiti trgovačka društva u većinskom vlasništvu u državni proračun. Ministarstvo financija će izvijestiti javnost io ovoj temi, nakon objedinjavanja podataka i prateće analize”, rečeno je Danu u Ministarstvu financija.

Podsjetili su da je Ministarstvo rebalansom proračuna po toj osnovi planiralo prihode u iznosu od 40 milijuna eura, a na temelju podataka prikupljenih iz financijskih izvještaja koje tvrtke u većinskom državnom vlasništvu dostavljaju Poreznoj i Carinskoj upravi za financijske godine 2021. i 2022.

“U Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunu Crne Gore za 2023. godinu prihodi kapitala planirani su u iznosu od 44,3 milijuna eura, što je za 40 milijuna više od prvobitnog plana i rezultat je očekivanih isplata prema osnovi raspodjele dobiti trgovačkih. društava u većinskom državnom vlasništvu”, naveli su iz Ministarstva financija.

Prema podacima sa skupštine dioničara održanih krajem lipnja, Elektroprivreda je 4,3 milijuna prebacila u neraspoređenu dobit, hoteli Sveti Stefan učinili su isto sa 465 tisuća. Budvanska rivijera imala je dobiti 600 tisuća eura, ali nije prebacila u državni proračun, s tim što su oni imali skupštinu dioničara prije 8. lipnja i informacije Vlade. Marina Bar nije prebacila ni eura u državni budžet, a lani je imala 337 tisuća dobiti.

Suprotno zaključcima
Vlada Crne Gore uvijek imenuje predstavnike na skupštinama dioničara koji glasaju ili ne glasaju za odluke koje predlaže upravni odbor. Zanimljivo je i da su predstavnici Vlade, odnosno državnog kapitala, na skupštinama dioničara glasali za odluke koje je predložio upravni odbor, a koje su suprotne zaključcima Vlade.

Suprotno zaključcima Vlade radili su i članovi upravnog odbora koje je imenovala Vlada. Do sada, zbog nepoštivanja zaključaka Vlade, niti jedan član upravnog odbora nije nosio nikakvu odgovornost, piše Dan.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr