Djeca na motorima i kobne posljedice: “Apelirao bih na roditelje da budu primjer svojoj djeci”

“Zakon s razlogom postoji”

Naboj DNEVNIK.hr, 17. srpnja. 2023. @ 23:36

U prometnoj nesreći kod Karlovca teško je ozlijeđen vozač mopeda, star 14 godina. Naletio je na osobni automobil i ima teške ozljede natkoljenice. Moped nije smio voziti, nije imao ni kacigu, a vozilo nije registrirano.

Bez kacige, vozačke i na neregistriranom mopedu 14 godišnjak kod Karlovca skrivio je prometnu nesreću. Naletio je na osobni automobil i teško je ozlijeđen. Prebačen je u Klaićevu bolnicu u Zagrebu.

“Slijedi operacija kompliciranog otvorenog prijeloma lijeve natkoljenice. On je u početku bio malo zbunjen, međutim napravljena je obrada CT mozga iu redu je”, kazao jeGoran Roićravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Mopedom se nije vozio na desnoj strani kolnika, te je prešao na suprotnu stranu i udario u osobni automobil. Protiv 14-godišnjaka dići će se optužni prijedlog. Ove godine u prekršaju su bila 22 vozača mlađa od 15 godina.

Moped se ne smije voziti prije 15. godine života. Motocikle do 11 kilovata mogu voziti vozači od 16 godina, a one do 35 kilovata od 18 godina. Sve jače, samo s 24 ili 20, ako imate iskustva sa slabijima. Lana je prvi put sjela na motor sa 16 godina, iako je to željela učiniti od svoje 13. godine.

“Zakon s razlogom postoji, mislim da je 16 godina skroz oko za 120 kubika, 20 godina za 500 kubika, ja stvarno ne bih nikad prije toga sjela jer mislim da osoba nije zrela dovoljna u glavi, da ne shvaća kakvu opasnost pruža”, rekla je motociklistica Lana Nikolić Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Ona i njezin otac uključili su se u školu sigurne vožnje i nakon što su položili.

“Apelirao bih na roditelje da daju primjer svojoj djeci, da ne voze bez kacige i moto opreme te da usmjere djecu da poboljšaju svoje vještine vožnje motocikla”, kaže Željko Marinović iz Moto Gymkhana Hrvatska, Škola sigurne vožnje.

Za dobiti vozačku, moped u autoškoli treba voziti tek 15 sati, motocikle od 20 do 25 sati.

Instruktor Fran Šutalo smatra da bi sati trebalo biti barem dvostruko više. “Jer puštaš dijete u promet. To nije šala, pogtovo na mopedu na dva kotača”, rekao je.

Na poligonu u autoškoli, kažu instruktori, uglavnom su stariji vozači, u prosjeku imaju 30 godina.

“Mislim da tek nakon 22, 23 imaš svijest o posljedicama svojih odluka, tako da s 15, 16 na motor, ja to ne bih dozvolio”, rekao je Marko Mihaljević, učenik autoškole.

Vožnja čak i na mopedu može biti kobna. Ove godine bilo je više od 200 nesreća, poginulo je troje ljudi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr