Kako je Tuđman zaprijetio poznatom Hrvatu da će ga poslati u vojsku: Izbio je golemi skandal, a sve je zakuhao njegov bliski prijatelj

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX/Suad Rizvanbegović i Zdravko Mamić

Kako je Tuđman zaprijetio slavnom Hrvatu da će ga poslati u vojsku: Sve je zakuhao njegov prijatelj

Autor: Andrija Kačić Karlin

Pokojni prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman zaista je obožavao igrati tenis. Igrao ga je još pedesetih godina dok je živio u Beogradu, uostalom ne samo da je kasnije bio i predsjednik cijelog Sportskog društva Partizan, nego je u toj hijerarhiji tog društva upravo i napredovao kroz igranje tenisa i dužnosničkim ulogama u tom sportu. No u ovoj temi bavimo se njegovim odnosom prema Suadu Rizvanbegovićukojeg je postavio za prvog čovjeka Hrvatskog teniskog saveza, ali onda je to dovelo do udaljavanja s obitelji Ivanišević…

Nakon osnutka hrvatske države, pa i nešto prije predsjednika Tuđmana obožavao je igrati tenis, u parovima. Najprije mu je partner bio pokojni ministar obrane Gojko Šušakkasnije znano tenisko ime koje je jedno vrijeme slovilo kao jedan od najvećih svjetskih talenata. Bruno Orešar.

Protiv liječnika najčešće bi igrali predsjednik Tuđman i Orešar Velimira Šimunića ja Suada Rizvanbegovića. A Rizvanbegović je bio jedan od najvećih prijatelja predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, kao i predsjednik tvrtke Croatia osiguranje. Koja je obilato sponzorirala hrvatski tenis, ali bi zbog nekih političkih odluka i prijepora te iste usluge znala i zaustaviti.

Svađa oko turnira

Upravo je Suad Rizvanbegović bio u središtu skandala nakon što je Goran Ivanišević u jednom trenutku rekao da više nikad neće nastupati za hrvatsku reprezentaciju. Bio je to gadan cirkus, mnogi su ga zaboravili, a ima i onih koji ga još i danas prepričavaju.

Mnogi su Ivaniševićevu njegovu odluku tumačili kao posljedicu određenog sukoba jer „jer nije želio igrati tenis s Tuđmanom kao njegov kolega Bruno Orešar”. Ne, istina je bila posve drugačija. Sve se to dogodilo zbog svađe s predsjednikom Hrvatskog teniskog saveza, Suadom Rizvanbegovićem.

Foto: Milivoj Mijosek/CROPIX

Sukob je počeo zbog nekih odluka Suada Rizvanbegovića koji je kao šef naše krovne teniske udruge iz Saveza izbacio Splićanina Željka Franulovića. Nešto kasnije, zbog ljutnje na taj čin ostavku u HTS-u podnio je i Goranov otac, Srđan Ivanišević.

Inozemni mediji tada su pisali: „Goran Ivanišević napustio je hrvatsku Davis Cup reprezentaciju zbog neslaganja oko toga tko kontrolira tenis u zemlji”.

Guliver Image/CROPIX/Ilustracija

Naime, sukob je počeo oko ATP turnira u Zagrebu koji organiziraju Goran i Srđan Ivanišević te Željko Franulović. A
Croatia osiguranje bio je glavni sponzor ATP turnira, a predsjednik osiguravajuće kuće bio je baš Rizvanbegović, no bio je i predsjednik samog Hrvatskog teniskog saveza.

Kako se u to vrijeme sve pitalo predsjednika Tuđmana, svađa Gorana Ivaniševića i Suada Rizvanbegovića nije mogla završiti drugačije nego kako je i završila. Što se, naime, dogodilo? Odjednom je turnir u Zagrebu otkazan i naglo premješten u Split. A direktor turnira bio je baš Goran Ivanišević. Trzavice su izgledale bile prevelike, jer ga Rizvanbegović baš nije ozbiljno doživio. A Gorana Ivaniševića sve je toliko povrijedilo da je rekao „kako više nikada neće igrati za Hrvatsku dok tenis vodi Suad Rizvanbegović”.

Moramo znati točan sljedeći događaj. Pa se kasnije pristupilo pregovorima i medijaciji u samim predsjedničkim dvobrima. I otac i sin Ivanišević išli su do predsjednika Franje Tuđmana, strastvenog ljubitelja tenisa, namjeravali su ga zamoliti da se umiješaju u njihov sukob s Rizvanbegovićem zbog zagrebačkog turnira…

Fotografija: Juergen Hasenkopf/GuliverImage

Tuđman se ipak, ma bez odveć krzmanja, priklonio svom prijatelju Rizvanbegoviću. Molbe Ivaniševićevih nisu uslišene, a neki su čak pisali da je Goranu Ivaniševiću čak i došla prijetnja „da će biti pozvan u vojsku”.

Danas se točno zna. Odluka da se Croatia osiguranja više ne ponaša pokroviteljski prema zagrebačkom turniru donio je sam Suad Rizvanbegović. To mu, ponavljamo, nije bilo teško, jer je bio i predsjednik Saveza i direktor osiguravajuće tvrtke u državnom vlasništvu. Nakon smrti predsjednika Tuđmana tek je jednom objasnio. Ili pokušao objasniti…

FOTO: Guliver slika (AP Photo/Giulio Broglio)

“Financijski izvještaj za prvi turnir 1996. nije bio čist i ja sam im naveo da želim čist račun. Nagodinu, u financijskom izvještaju opet se pojavljuju troškovi za licencu, što je bilo nemoguće. Bio sam toliko ljut da sam rekao:

“Nakon ovoga, turnira u Zagrebu više neće biti! Otišli su na razgovor kod predsjednika i tražili da me smijeni. Goran Ivanišević zaprijetio je da više neće igrati za Davis Cup reprezentaciju. Predsjednik im je samo rekao ‘Van!’ pokazao sam prema vratima. Goran nakon toga faktički više nije igrao za reprezentaciju. Turnir se više nije igrao u Zagrebu, otišao je u Split. A taj turnir u Splitu potpomagao je Gojko Šušak s kojim nisam bio dobar, nije me volio”.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr