Koje su najveće financijske greške mladih ljudi?

I s malo novaca se može puno ako znaš kako – ovo je nešto što sam više puta čula od ‘nekih tamo’ iskusnijih (da ne kažem starijih) ljudi. Pa iako mnogima (posebno mladima) danas zvuči čudno, jer smo više navikli pričati o tome kako nemamo, nego što možemo, puno je toga što svatko može popraviti u osobnim financijama.

Općenito, mladi danas troše i razmišljaju puno drugačije no što je to bilo uobičajeno prije. Za većinu mladih danas bi se moglo reći da imaju tanke novčanice, skup ukusa, puno želja i velike ambicije. A slagali se ili ne s njihovim navikama, kako mladi počinju činiti sve veći dio potrošačkog stanovništva, postaje i sve važnije to kakve su njihove navike, ali i financijsko znanje.

Od kriptovaluta, kartičnog plaćanja, korištenja na liniji trgovina, reklama na društvenim mrežama… sve su to stvari koje čine dio financijskog života mladih ljudi danas, no pitanje koje ostaje nevezano u kojem trenutku povijest živjeli jest – znaju li mladi s novcima? Koje su najveće greške koje mladi rade s financijama i što mogu popraviti?

Financijske greške

1. Želja vs potrebe

Na prvo mjesto na nepopularnoj listi financijskih grešaka Vitalni tonovipopularni financijski bloger, smjestio je nedostatak razlikovanje želje i potrebe. Za razliku od nekih koji bi u trenutku primanja plaće prvo izdvojili za ono nužno, a tek onda vidjeli što im je ostalo za gušt, mladi to često rade obrnuto.

A zašto je tome tako? Već smo spomenuli da mladi danas žele puno, au formiranju tih želja na njih na njih često utječe to što vide na raznim platformama. Društvene mreže pune su ‘imanja’, a ne ‘nemanja’, zbog čega mnogi pokušavaju priuštiti ono što ne mogu.

– Lako je uhvatiti se u zamku veće potrošnje zbog utjecaja okolinea za mlade ljude su to ponajprije društvene mreže – objasnio je Vitali.

2. Bez plana i razmišljanja

‘Naći će se nešto’ i ‘novac dolazi, novac odlazi’ – nisu nimalo nepopularne izreke. Vitali navodi da je drugi veliki problem u financijama mladih izostanak dugoročnog razmišljanja i planiranja – to su dva dominantna uzroka, a posljedice su izostanak praćenja troškova, štednje, ulaganja i sl.

3. Neznanje o investiranju

No, kad smo već spomenuli investiranje, što je s njime? Ulaže li se? I ako imaju neku ‘pinku’, znaju li mladi uopće gdje i kako investirati?

Vitali ističe da mladi uopće ne ulaze i nemaju osnovna znanja o investiranju.

– Od onih koji ulaze, čini mi se da najveći udio ulazi u izrazito rizične investicije, kojih danas iako nije manjka. Ako postoji znanje o osnovama investiranja, onda su najčešće pogreške psihološko-emotivne prirode, poput straha i pohlepe – objasnio je Vitali.

4. Odgađanje štednje

Također, od niza problema, vrijedi spomenuti i ‘život od plaće do plaće’ bez definiranog plan štednje. Pa, iako dobar dio nedostatka štednje mladi u Hrvatskoj duguju premalim plaćama koje im ne ostavljaju prostora, važno je pronaći način da se barem nešto redovito ‘ostavi sa strane’.

Što prije nego netko počne štedjeti, to je bolje – jer početi štedjeti kada nam štednja treba biti prekasno. Upravo zato mnogi stručnjaci savjetuju mladima da svaki mjesec izdvoje najmanje 10 mjesto njihovog neto prihoda.

Nedostatak financijske pismenosti

Ne, u čemu je zapravo problem? Zašto uopće pričamo o financijskim greškama i kako njima možemo stati na kraju? Pojednostavljeno, odgovor je nedostatak financijske pismenosti.

Pa iako kaže da ne treba generalizirati, Vitali, ističe da nije pretjerano reći da mnogi mladi (ai ponešto stariji) imaju problem u upravljanju svojim financijama. A ti problemi, kao što je za pretpostaviti, dolaze iz nedostatka financijske edukacijeali i nedostatka dijaloga o financijama u obitelji i društvu te zbog mnogih financijskih mitova.

– Mislim da bi osnovna financijska pismenost trebala biti uz bok osnovnom poznavanju rada na računalu ili engleskom jeziku. Dakle, to su danas potrebne vještine u modernom društvu. Dok god udio mlade koji nije barem načelno upoznat s osnovnim financijskim pojmovima

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr