Autonomni Volkswagen ID.Buzz u Münchenu će voziti putnike

Testiranje robotaksije, prerađenoga iz Volkswagenovog popularnog električnog kombinata, uskoro će započeti u glavnom gradu Bavarske, gdje će biti moguće i provozati se njime

Volkswagen ispunjava obećanje dano prije gotovo dvije godine, kada su najavili da će svoj električni kombi ID.Buzz staviti u funkciju robotaksije u Münchenu. Projekt, ostvaren u suradnji s kompanijom Apex.AI, provodi Volkswagenov odjel za dijeljenje prijevoza MOIA. Testiranje autonomnih vozila odvijat će se i “preko bare” u Austinu (američka savezna država Teksas), ali svakako je zanimljivije da će i na ulicama Münchena biti moguće pronaći ID.Buzz bez vozača.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Za sada Level 4

Naravno, vozač/operater će biti za upravljačem ovih vozila kako bi se pobrinuo da sve prođe glatko. Tehnologija autonomne vožnje u ovim automobilima već se uveliko testira, uz pomoć kamera, radara i lidara, a autonomna kombinacija bit će prepoznatljiva po žuto-crnoj grafici i elektroničkom sklopu postavljenom na krovu.

Autonomni ID.Buzz za sada je došao do četvrte razine autonomije, što znači da su samo korak od konačnog cilja, autonomije pete razine, u kojoj nitko ne mora biti na vozačevom sjedalu, čak niti za slučaj opasnosti. Nakon višegodišnjih testiranja tehnologija je sada spremna i za javne prometnice, a najavljuje se kako će robotaksi u Münchenu prevoziti i putnike – ne, ne bilo koga. Prvu će priliku za provozati autonomnim vozilima imati predstavnici lokalnih vlasti, odabrani novinari i partneri, kako bi se uvjerili u to da jesu li autonomna vozila zaista budućnost taksi prijevoza.

Više o temiIzvor:Bug.hr