Srbija na 63 posto prosjeka EU po inovativnosti

U usporedbi s prošlogodišnjim izvješćem, Srbija je najviše napredovala u području tvrtki koje pružaju obuku za informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT).

Srbija je inovator u usponu, a po uspješnosti u tom području nalazi se na 63,2 posto prosjeka Europske unije, pri čemu uspješnost raste brže od prosjeka EU i smanjuje se jaz, navodi se u izvješću European innovation results for 2023.

U izvještajima o Srbiji kao njenoj relativnoj snazi ​​u području inovacija navedeni su sljedeći pokazatelji: troškovi inovacija koje nisu vezane za istraživanje i razvoj, inovatori proizvoda, zapošljavanje u inovativnim tvrtkama, inovatori poslovnih procesa i troškovi inovacija po zaposlenom.

Pritom su kao relativne slabosti navedene emisije finih čestica u zrak, dizajn aplikacija, produktivnost resursa, državna potpora istraživanju i razvoju u poslovnom sektoru te prijave patenata.

U usporedbi s prošlogodišnjim izvješćem, Srbija je najviše napredovala u području tvrtki koje pružaju obuku za informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT), prodor širokopojasne mreže i inovatora poslovnih procesa.

Već

Više o temiIzvor:Poslovni.hr